You are here

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της δημόσιας διοίκησης Βρετανίας

29/06/2020 20:31

Την παραίτησή του στα τέλη Σεπτεμβρίου προανήγγειλε ο γραμματέας του βρετανικού Υπουργικού Συμβουλίου και σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Μπόρις Τζόνσον, σερ Μαρκ Σέντγουιλ.

Η παραίτηση του σερ Μαρκ έρχεται μετά από έντονη φημολογία για σύγκρουσή του με τον στενό κύκλο συμβούλων του Βρετανού Πρωθυπουργού και κυρίως τον αμφιλεγόμενο αρχιτέκτονα του Brexit Ντόμινικ Κάμινγκς.

Τη θέση του συμβούλου εθνικής ασφαλείας θα αναλάβει ο διαπραγματευτής του Brexit Ντέιβιντ Φροστ, στον πρώτο πολιτικό διορισμό σε αυτό το κατά παράδοση πολιτικά ουδέτερο ρόλο.

Ο κ. Φροστ θα συνεχίσει μέχρι το τέλος του έτους να είναι και ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit για λογαριασμό του Λονδίνου.

Η επιλογή αυτή έχει προκαλέσει αντιδράσεις από παράγοντες των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών ασφαλείας, καθώς ο κ. Φροστ δεν έχει πείρα στον τομέα της ασφάλειας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ διαβεβαίωσε ότι στη θέση του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου, που είναι και η κορυφαία θέση στη δημόσια διοίκηση της χώρας, θα τοποθετηθεί ως είθισται μη πολιτικός παράγοντας, πιθανώς κάποιος εκ των γενικών γραμματέων άλλου Υπουργείου.

Ο σερ Μαρκ γίνεται ο τρίτος κορυφαίος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης που παραιτείται μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τον Μπόρις Τζόνσον.

Θεωρείται ότι στην ουσία υποχρεώθηκε σε παραίτηση στο πλαίσιο της δεδηλωμένης πρόθεσης του κ. Κάμινγκς να αναδιαρθρώσει πλήρως το σύστημα λειτουργίας του κυβερνητικού μηχανισμού.