You are here

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της Credit Suisse

17/01/2022 11:09

Την παραίτησή του υπέβαλε ο Πρόεδρος της Credit Suisse Group, Antonio Horta-Osorio, μετά από μόλις εννέα μήνες στη θέση του, ύστερα από μια σειρά λαθών, συμπεριλαμβανομένων των αναφερόμενων παραβιάσεων των κανόνων καραντίνας στην Ελβετία και στο Ηνωμένο Βασίλειο που αποτέλεσαν πλήγμα προς την εμπιστοσύνη στην ηγεσία του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αποχώρησή του έγινε μετά από έρευνα που ανέθεσε το διοικητικό συμβούλιο, όπως ενημέρωσε τη Δευτέρα η Credit Suisse με έδρα τη Ζυρίχη. Η τράπεζα όρισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Axel P. Lehmann ως αντικαταστάτη του Horta-Osorio, με άμεση ισχύ.

Η ξαφνική έξοδος έρχεται μετά από μια καταστροφική χρονιά στην Credit Suisse, κατά την οποία τα δύο σκάνδαλα της Greensill Capital και της Archegos Capital Management κόστισαν στην τράπεζα περισσότερα από 5 δισ. δολάρια και μείωσαν τη μετοχή κατά 20%. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Lloyds Banking Group Plc είχε ενταχθεί στην τράπεζα για να αποκαταστήσει τη ζημιά.

Λεπτομέρειες για τις παραβιάσεις της καραντίνας του Horta-Osorio δόθηκαν για πρώτη φορά έναν μήνα πριν, αποκαλύπτοντας ότι είχε επιστρέψει στην Ελβετία από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 28 Νοεμβρίου και είχε φύγει για την Ιβηρική χερσόνησο πριν ολοκληρωθεί η υποχρεωτική περίοδος καραντίνας 10 ημερών.

Η τράπεζα εκείνη την εποχή είπε ότι «αναγνώρισε με λύπη» ότι ο Horta-Osorio παραβίασε τους κανόνες καραντίνας εγκαταλείποντας την Ελβετία πριν τελειώσει η περίοδος απομόνωσής του.

Μια προηγούμενη διακοπή καραντίνας, τον Ιούλιο του 2021, προέκυψε κατά τη διάρκεια εσωτερικής έρευνας. Το στέλεχος είχε επισκεφτεί τους τελικούς τένις του Wimbledon στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα, κατά παράβαση των κανονισμών του Ηνωμένου Βασιλείου για την Covid εκείνη την εποχή, ανέφερε το Reuters.

«Λυπάμαι που ορισμένες προσωπικές μου ενέργειες οδήγησαν σε δυσκολίες για την τράπεζα και έθεσαν σε κίνδυνο την ικανότητά μου να εκπροσωπώ την τράπεζα εσωτερικά και εξωτερικά», δήλωσε ο Horta-Osorio. «Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι η παραίτησή μου είναι προς το συμφέρον της τράπεζας και των ενδιαφερομένων της σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Πηγή: Euro2day