You are here

Παραιτήθηκε ο Βρετανός πρέσβης στην Ουάσινγκτον

10/07/2019 14:32

Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουάσινγκτον σερ Κιμ Ντάροκ, μετά από τη διπλωματική αντιπαράθεση που προκάλεσε η αποκάλυψη υπομνημάτων του προς το Foreign Office στα οποία χαρακτήριζε τον πρόεδρο Τραμπ «ανίκανο» και «ανασφαλή», μεταξύ άλλων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε με μία σειρά αναρτήσεων στο Twitter τον σερ Κιμ «παλαβό», «πολύ ηλίθιο» και «πομπώδη βλάκα», προκαλώντας σχόλιο περί «ασέβειας» από τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ.

Ο κ. Χαντ υπερασπίστηκε ξανά τον Βρετανό διπλωμάτη στο χθεσινοβραδινό τηλεοπτικό debate με τον Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος αντίθετα απέφυγε να καταδικάσει τους χαρακτηρισμούς από τον πρόεδρο Τραμπ.

Αιτιολογώντας την παραίτησή του ο σερ Κιμ Ντάροκ σχολίασε ότι η δημόσια αντιπαράθεση καθιστά «αδύνατο» να εκτελέσει τα καθήκοντά του όπως θα ήθελε. Πρόσθεσε ότι η άμεση παραίτησή του είναι η «υπεύθυνη» οδός.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είπε ότι επικοινώνησε με τον σερ Κιμ και του εξέφρασε τη λύπη της για την παραίτησή του. Πρόσθεσε ότι δικαίως όλο το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον Βρετανό διπλωμάτη και τόνισε ότι οι καλοί κρατικοί λειτουργοί πρέπει να νιώθουν ότι μπορούν να παρέχουν ειλικρινείς συμβουλές.

Σε ένα πρόσθετο σχόλιο που εκλαμβάνεται ως έμμεση κριτική κατά του Μπόρις Τζόνσον, η κα Μέι συμπλήρωσε ότι όλοι οι βουλευτές θα πρέπει να αναλογιστούν τη σημασία της υπεράσπισης αρχών όταν αυτές βρίσκονται υπό απειλή.