You are here

Παράλληλες συνεδριάσεις «φίλων της συνοχής» και «τεσσάρων ολιγαρκών» - καθυστερεί η έναρξη της Συνόδου

21/02/2020 14:57

Δύο παράλληλες συνεδριάσεις διεξάγονται τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες, παράλληλα με τις διμερείς επαφές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Η πρώτη συγκεντρώνει τα Κράτη Μέλη τα οποία μετέχουν στην ομάδα των «φίλων της συνοχής» και η δεύτερη, υπό τον Εμανουέλ.Μακρόν και την Άγγελα Μέρκελ συγκεντρώνει τους τέσσερις ολιγαρκείς (Σουηδία, Δανία,  Αυστρία, Ολλανδία).

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης μετέχουν στη συνεδρίαση των φίλων της συνοχής.

Η ολομέλεια των 27 έχει αναβληθεί μέχρι νεοτέρας (οι ανακοινώσεις για έναρξη στις 10:00, 11:00 και 12:00 δεν τηρήθηκαν) όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου Σαρλ Μισέλ.

Στόχος παραμένει ο προσδιορισμός μιας συμβιβαστικής τελικής διαπραγματευτικής πρότασης, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν, με κυριότερη αυτή των τεσσάρων που δεν έχουν μετακινηθεί μέχρι στιγμής από την απαίτηση για περιορισμό του προϋπολογισμού στο 1% του κοινοτικού ΑΕΠ. Μια τέτοια πρόταση δυσχεραίνει εξαιρετικά την επίτευξη των στόχων που έχουν θέση τα υπόλοιπα 23 κράτη Μέλη, όχι μόνο στις νέες πολιτικές (ασφάλεια, σύνορα, προσφυγικό), αλλά περισσότερο στις αγροτικές ενισχύσεις (ΚΑΠ).

Ο ρυθμός των συναντήσεων στον 11ο όροφο του Συμβουλίου είναι εξαιρετικά εντατικός. Προς το παρόν η Κομισιόν συνδράμει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον υπολογισμό των σημείων σύγκλισης των απόψεων των 27. Πηγές του Συμβουλίου υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν 2 ακόμα ώρες επαφών.