You are here

Παράνομη η παράκαμψη του Συμφώνου από Γερμανία, Γαλλία!

07/01/2004 15:50
Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Νοέμβριο του 2003, να ανασταλούν οι κανονισμοί της Ε.Ε. για το έλλειμμα του προϋπολογισμού ώστε να αποφευχθεί η πειθαρχική διαδικασία κατά της Γερμανίας και Γαλλίας για τα υπερβολικά ελλείμματά τους, σύμφωνα με το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν παράνομη!

Πηγή της ΕΕ δήλωσε ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πέντρο Σόλμπες θα προτείνει σήμερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης του περασμένου Νοεμβρίου στη βάση της γνωμοδότησης των νομικών υπηρεσιών.

Παρά την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της πειθαρχικής διαδικασίας κατά της Γερμανίας και Γαλλίας, δίνοντας οδηγία στις δύο χώρες να καταβάλουν επιπλέον προσπάθειες εντός του 2004 για να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμά τους ώστε να είναι σύμφωνο με το όριο του 3% του ΑΕΠ, οι υπουργοί Οικονομικών αποδέχθηκαν πολιτική δέσμευση των δύο χωρών να σεβαστούν το εν λόγω όριο το 2005, επικαλούμενοι ότι θα ήταν λάθος να διακινδυνεύσουν εκτροχιασμό μιας εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης.

Σχολιάζοντας τη γνωμοδότηση των νομικών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πηγή της ΕΕ διευκρίνισε ότι οι εν λόγω υπηρεσίες είπαν ότι ''αν και η απόφαση ελήφθη έξω από το πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ, στην περίπτωση που δεν προσφύγουμε εναντίον της, θα αποκτήσει νομική ισχύ''.

Ο εκπρόσωπος του Σόλμπες Γεράσιμος Θωμάς απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της γνωμοδότησης των νομικών υπηρεσιών αλλά υπογράμμισε πως η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι οι νομικές διαδικασίες δεν αποτελούν λύση για τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, αν και η απόφαση για το κατά πόσον θα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινήσει νομικές διαδικασίες δεν αναμένεται να ληφθεί πριν την επόμενη βδομάδα το νωρίτερο, είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.