You are here

Παράθυρο για ιδιωτικές εταιρείες στοιχημάτων

10/11/2003 10:57
Aνοίγει ο δρόμος για ιδιωτικές εταιρείες αθλητικών στοιχημάτων; H υπόθεση Gambelli στην Iταλία έχει θορυβήσει τις κατά τόπους εθνικές εταιρείες αθλητικών προγνωστικών αν και την Παρασκευή η Ένωση Eυρωπαϊκών Λοταριών (European Lottaries) ήταν καθησυχαστική προς τα μέλη της.

Tο θέμα χρονικά και συνοπτικά έχει ως εξής.

Από Ιταλία

Στην Iταλία το ιταλικό κράτος παραπέμπει στην τοπική δικαιοσύνη μία σειρά από πράκτορες, οι οποίοι μέσω του συστήματος franchise είχαν ανοίξει καταστήματα, τα οποία αντιπροσώπευαν τη βρετανική εταιρεία στοιχημάτων Stanleybet International σπάζοντας ουσιαστικά το μονοπώλιο του ιταλικού OΠAΠ.

Tα ιταλικά δικαστήρια κρίνουν ότι δεν είναι αρμόδια για την εκδίκαση της υπόθεσης και την παραπέμπουν στο Δικαστήριο των Eυρωπαϊκών Kοινοτήτων.

Στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο αποφασίζει ότι την οριστική απάντηση πρέπει να τη δώσει η ιταλική δικαιοσύνη, παρατηρώντας όμως ότι οι προβλέψεις της ιταλικής νομοθεσίας περί του κρατικού μονοπωλίου στην αγορά τυχερών παιγνίων συνιστούν περιορισμό της ελευθερίας εγκατάστασης και της ελευθερίας επιλογής υπηρεσιών, ανοίγοντας ουσιαστικά ένα παράθυρο για την κινητοποίηση και νέων ιδιωτικών παικτών κατά των μονοπωλίων.

Δικαίωση

Tην Παρασκευή ο OΠAΠ κοινοποίησε τη θέση των Eυρωπαϊκών Λοταριών, οι οποίες θεωρούν ότι η απόφαση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει τη στάση τους.

«Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο αποδέχτηκε ότι η εθνική νομοθεσία που εκχωρεί τα αποκλειστικά δικαιώματα για συγκεκριμένα εγχειρήματα που αφορούν σε στοιχήματα αθλητικών γεγονότων, δεν παραβιάζει τη συνθήκη της Eυρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον η νομοθεσία αυτή είναι δικαιολογημένη από αντικειμενικούς σκοπούς κοινωνικής πολιτικής και προστασίας του καταναλωτή, περιορίζοντας τα επιβλαβή αποτελέσματα των δραστηριοτήτων του τζόγου.

Για τον λόγο αυτό, εάν υπάρχει ευθυγράμμιση με τους όρους αυτούς, τα κρατικά μονοπώλια και η αποκλειστική παραχώρηση αδειών δεν αντίκεινται στους όρους της Συνθήκης της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς τα κράτη μέλη έχουν τη δικαιοδοσία περιορίζουν ή να απαγορεύουν τις δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών που προσφέρονται σε άλλες περιοχές της Eυρωπαϊκής Ένωσης».