You are here

Παραβίαση νόμου από το βρετανικό Εργατικό Κόμμα λόγω φαινομένων αντισημιτισμού

29/10/2020 14:09

Το Εργατικό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βρετανία παραβίασε το νόμο περί ισότητας αποτυγχάνοντας να χειριστεί καταλλήλως τις πολυάριθμες καταγγελίες για φαινόμενα αντισημιτισμού στους κόλπους του, είναι το πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπήρχαν «παράνομες πράξεις παρενόχλησης και διακρίσεις» κατά Εβραίων στελεχών και μελών του κόμματος, ότι δεν υπήρξε επαρκής εκπαίδευση των ατόμων που είχαν επιφορτιστεί με το χειρισμό των καταγγελιών, καθώς και ότι υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις από το γραφείο της ηγεσίας σε περιπτώσεις καταγγελιών.

Τα φαινόμενα αντισημιτισμού στιγμάτισαν την περίοδο ηγεσίας του κόμματος από τον Τζέρεμι Κόρμπιν και οδήγησαν στη διενέργεια της ανεξάρτητης έρευνας από το αρμόδιο βρετανικό όργανο.

Ο επικεφαλής της έρευνας νομικός Άλασντερ Χέντερσον είπε πάντως ότι η ευθύνη δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο σε ένα άτομο και ότι «υπερβαίνει το ρόλο του κ. Κόρμπιν». 

Η Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε συστάσεις για ανάληψη δράσης ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια φαινόμενα, αν και για την ώρα δίνει προθεσμία στο κόμμα έως τις 10 Δεκεμβρίου για να καταρτίσει ένα δικό του σχέδιο δράσης.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν αποδέχθηκε τα πορίσματα της έρευνας, αν και υποστήριξε ότι το μέγεθος του προβλήματος παρουσιάστηκε «υπερβολικά δραματικό» από πολιτικούς τους αντιπάλους εντός και εκτός Εργατικών.

Πλήρης αποδοχή των πορισμάτων έγινε από τον νυν ηγέτη των Εργατικών σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος δήλωσε ότι πρέπει να αποκατασταθεί η χαμένη εμπιστοσύνη μεταξύ κόμματος και εβραϊκής κοινότητας, κάνοντας λόγο για «ημέρα ντροπής» για το κόμμα.