You are here

Παρουσίαση νέου προϋπολογισμού σήμερα στο ΗΒ

27/10/2021 12:42

Τον προϋπολογισμό για το επόμενο οικονομικό έτος παρουσιάζει σήμερα στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ.

Σε δήλωσή του είπε ότι θα είναι ένας προϋπολογισμός που θα εκκινεί την προετοιμασία για μια νέα οικονομία μετά από την πανδημία, με υψηλότερους μισθούς, υψηλότερη ειδίκευση και αυξανόμενη παραγωγικότητα. «Μια οικονομία κατάλληλη για μια νέα εποχή αισιοδοξίας», συμπλήρωσε ο κ. Σούνακ.

Πολλά από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν έχουν γίνει γνωστά μέσω διαρροών, κάτι μάλιστα που έχει προκαλέσει την οργή του Προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων Λίντσεϊ Χόιλ, ο οποίος έκανε λόγω για «αγενή» συμπεριφορά των αρμοδίων υπουργών έναντι του νομοθετικού σώματος.

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα θα είναι η αύξηση του εθνικού κατώτατου μισθού από 8,91 λίρες την ώρα σε 9,50 λίρες, την ώρα ωστόσο που έχει καταργηθεί το βοήθημα για την πανδημία σε όσους λαμβάνουν επιδόματα και ενώ επίκειται αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Θα προβλέπεται επίσης άρση του παγώματος την αυξήσεων στο δημόσιο και πρόσθετη χρηματοδότηση 5,9 δισεκατομμυρίων λιρών για το εθνικό σύστημα υγείας NHS ώστε να διαχειριστεί τις τεράστιες λίστες αναμονής ασθενών που αυξήθηκαν λόγω πανδημίας.