You are here

Πέφτουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, αυξάνονται οι αποδόσεις ομολόγων

29/08/2022 11:30

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς τα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Kεντρικής Tράπεζας ενίσχυσαν τους φόβους για επιθετικά μέτρα για την εξάλειψη του πληθωρισμού εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων ύφεσης.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,8% σε χαμηλό πάνω από ένα μήνα, με τις ευαίσθητες στα επιτόκια μετοχές τεχνολογίας να υποχωρούν περισσότερο, με πτώση 1,4%. Η απόδοση δέκα ετών της Γερμανίας εκτινάχθηκε κατά 10 μονάδες βάσης (bps) σε υψηλό δύο μηνών.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Isabel Schnabel, προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο ότι οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να δράσουν σθεναρά για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ακόμα κι αν αυτό σύρει τις οικονομίες σε ύφεση.

Αυτό ακολούθησε την προειδοποίηση του Προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell την Παρασκευή ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια όσο υψηλά χρειάζεται.

Στον ίδιο τόνο, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, δήλωσε το Σάββατο ότι η τράπεζα χρειάζεται άλλη μια «σημαντική» αύξηση τον Σεπτέμβριο, ενώ ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ Martins Kazaks είπε ότι μια ύφεση της ευρωζώνης είναι πολύ πιθανή, αλλά αυτό από μόνο του δεν θα μειώσει τον πληθωρισμό. Η τράπεζα θα πρέπει να προχωρήσει σε μια μεγάλη αύξηση επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

ΚΥΠΕ