You are here

Πέμπτο μήνα πέφτουν οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία

01/02/2023 09:44

Κατά 1,1% αυξήθηκαν οι τιμές κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την έκθεση Nationwide Price Index που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη. Ήταν η πιο μικρή άνοδος από τον Ιούνιο του 2020.

Σε σύγκριση με το Δεκέμβριο του 2022, οι τιμές υποχώρησαν 0,6% - ήταν ο πέμπτος μήνας από τον Σεπτέμβρη που κινήθηκαν καθοδικά σε μηνιαία βάση και η πτώση ήταν χειρότερη από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές (-0,3%). Τέτοια παρατεταμένη κάθοδος δεν είχε συμβεί εδώ και 14 χρόνια.

Η μέση τιμή κατοικίας στη χώρα τον περασμένο μήνα ήταν 258.297 στερλίνες, υποχωρώντας από τις £262.068 που ήταν τον Ιανουάριο.

Τα στοιχεία έρχονται μια μέρα μετά την ανακοίνωση της τράπεζας της Αγγλίας την Τρίτη ότι το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων για νέα δάνεια αυξήθηκε στο 3,67% τον Δεκέμβριο, το υψηλότερο της τελευταίας δεκαετίας.

«Στις αρχές του 2023 σημειώθηκε περαιτέρω επιβράδυνση στην ετήσια αύξηση των τιμών κατοικιών. Θα είναι δύσκολο να ανακτήσει μεγάλη δυναμική στο άμεσο μέλλον, καθώς οι οικονομικοί αντίθετοι άνεμοι πρόκειται να παραμείνουν ισχυροί και η αγορά εργασίας αναμένεται ευρέως να αποδυναμωθεί καθώς η οικονομία συρρικνώνεται. Η αποταμίευση αποδεικνύεται ένας αγώνας για πολλούς, δεδομένου του αυξανόμενου κόστους ζωής», σχολίασε ο Robert Gardner, Chief Economist της Nationwide.

Πηγή: Euro2day