You are here

Πέντε ήττες για την κυβέρνηση Τζόνσον στη Βουλή των Λόρδων επί του νομοσχεδίου του Brexit

22/01/2020 11:24

Πέντε τροπολογίες στο νομοσχέδιο του Brexit υπερψήφισε η Βουλή των Λόρδων στη Βρετανία, καθυστερώντας έτσι την οριστική έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Κατά τις δύο ημέρες συζήτησης και ψηφοφοριών που ολοκληρώθηκαν το βράδυ της Τρίτης, οι λόρδοι ενέκριναν αρχικά με πλειοψηφία 41 ψήφων την τροπολογία για τη χορήγηση στους δικαιούχους Ευρωπαίους πολίτες αποδεικτικού εγγράφου που θα πιστοποιεί το δικαίωμα διαμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να εκδίδει μόνο ψηφιακές βεβαιώσεις του καθεστώτος του «εγκατεστημένου κατοίκου».

Στη συνέχεια τα μέλη της Άνω Βουλής ενέκριναν με διαφορά 36 ψήφων τροπολογία που αφαιρεί από τους υπουργούς την εξουσία να επιλέγουν ποιες ετυμηγορίες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα μπορούν να αγνοούνται στο μέλλον από τα βρετανικά δικαστήρια.

Η τρίτη τροπολογία που εγκρίθηκε, με διαφορά 20 ψήφων, προνοεί για τη δυνατότητα προσφυγής στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφασιστεί κατά πόσο μπορεί να αγνοηθεί το κοινοτικό δίκαιο σε μια βρετανική δικαστική υπόθεση που άπτεται αυτού.

Η τέταρτη τροπολογία που πέρασε με 80 ψήφους διαφορά ήταν η τροπολογία του λόρδου Νταμπς που επαναφέρει στο νομοσχέδιο διάταξη που αφαίρεσε την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποδέχεται, σε συνεννόηση με την ΕΕ, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα οι οικογένειες των οποίων βρίσκονται ήδη στη χώρα.

Η πέμπτη ήττα της κυβέρνησης, με τέσσερις ψήφους διαφορά, ήρθε με την έγκριση τροπολογίας που εντάσσει στο νομοσχέδιο του Brexit τον όρο ότι το κοινοβούλιο του Γουέστμινστερ δεν μπορεί να νομοθετεί για θέματα που αφορούν τη Σκωτία, την Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία χωρίς τη συγκατάθεση των θεσμών των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων των τριών εθνών.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης εξέφρασε «απογοήτευση» για τις αποφάσεις της Βουλής των Λόρδων, αλλά ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε θα αποδεχθεί τις τροπολογίες. 

Αυτό σημαίνει πως όταν οι τροπολογίες επανέλθουν προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων σήμερα Τετάρτη πιθανότατα θα απορριφθούν, καθώς η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία 80 εδρών.

Τότε το νομοσχέδιο θα σταλεί εκ νέου στη Βουλή των Λόρδων, σε μια νομοθετική διαδικασία που χαρακτηρίζεται ως «πινγκ πονγκ» και στην οποία συνήθως υποχωρεί η μη εκλεγμένη Βουλή των Λόρδων.

ΚΥΠΕ