You are here

Πέντε βασικά στοιχεία της συζήτησης των 27 για πανδημία

26/02/2021 07:04

Η επιτάχυνση του εμβολιασμού είναι η απόλυτη προτεραιότητα για την ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των 27, περιγράφοντας στον Τύπο στις Βρυξέλλες τα 5 βασικά στοιχεία της συζήτησης.

Εξήγησε ότι οι ηγέτες στηρίζουν την προσέγγιση της Κομισιόν για συνεργασία με τις φαρμακοβιομηχανίες για την επιτάχυνση και αύξηση της παραγωγής, αλλά και την ανάγκη για προβλεψιμότητα στην εκτέλεση των συμβάσεων που έχουν αναλάβει. Επεσήμανε δε τη συμφωνία των 27 για την ενίσχυση της ανίχνευσης των παραλλαγών του ιού, αλλά και τη διατήρηση μέτρων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού, ο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι "συμφωνήσαμε στην ανάγκη για μια κοινή προσέγγιση επί του ζητήματος", τόνισε πως απαιτείται περισσότερη συνεργασία για την ψηφιοποίηση και τη συνεργασία με τον ΠΟΥ, αλλά όπως δήλωσε, "σήμερα καταγράψαμε περισσότερη σύγκλιση για το ζήτημα και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα".

Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε ότι η κατάσταση είναι σχετικά σταθερή και οι μολύνσεις μειώνονται σε 20 χώρες, αλλά αυξάνονται σε 7. Κατέγραψε την κούραση των πολιτών, αλλά επεσήμανε ότι πρέπει να επαγρυπνούμε για τις παραλλαγές καθώς η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει φτάσει σε 14 κράτη μέλη, η βρετανική σε 26 και η βραζιλιάνικη σε 7.

Ταυτόχρονα όμως είπε ότι ο ρυθμός του εμβολιασμού έχει φτάσει το 6,7 του πληθυσμού και το 8,0 του ενήλικου πληθυσμού και θα επιταχυνθεί και άλλο με το άνοιγμα νέων εργοστασίων παραγωγής και με την αφαίρεση των διαφόρων εμποδίων, όπως η πρόσβαση σε πρώτες ύλες. Η Πρόεδρος σημείωσε ταυτόχρονα την ανάγκη για επιτάχυνση της αδειοδότησης των εμβολίων για τις παραλλαγές και ταυτόχρονα της ανίχνευσής τους στη διασπορά των κρουσμάτων.

Σε σχέση με τα πιστοποιητικά η Πρόεδρος δήλωσε ότι “συζητήσαμε το ζήτημα”, αλλά παραμένουν “ανοιχτά πολιτικά ερωτήματα” για το δικαιώματα θα φέρουν. Τόνισε δε ότι υπάρχουν και επιστημονικά ερωτήματα και ειδικά το αν μεταδίδεται από τους εμβολιασμένους ο ιός. Σημείωσε ότι αυτή η ανησυχία θα ελαττωθεί όσο θα μεγαλώνει ο όγκος του εμβολιασμένου πληθυσμού.

Σημείωσε επίσης τα ενθαρρυντικά δεδομένα από το Ισραήλ, για τους εμβολιασμένους με δυο δόσεις από τη Pfizer, οι οποίοι φαίνεται πως σε μεγάλο βαθμό δε μεταδίδουν τον ιό.

Η Ούρσουλα  Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι “η απόφαση θα ληφθεί αρχικά από κάθε χώρα” και στο επίπεδο της ΕΕ θα υπάρξει συντονισμός.

Υπενθύμισε ότι “τέλη Γενάρη συμφωνήσαμε τα δεδομένα που θα περιέχουν (ελάχιστο σετ δεδομένων)” και τώρα τα κράτη μέλη να το ξεκινήσουν και να το εισαγάγουν (ως έγγραφο) στα δικά τους συστήματα υγείας και στη συνέχεια η Κομισιόν θα τα συντονίσει.

Προειδοποίησε ότι αυτό θα πάρει τουλάχιστον τρεις μήνες και επεσήμανε ότι το όποιο πιστοποιητικό “πρέπει να είναι ουδέτερο σε πολιτικές επιλογές”.

Εξήγησε δε ότι δεν θα πρέπει να φαίνεται στην “πράσινη κάρτα” που θα προκύψει αν η διευκόλυνση δίδεται λόγω αρνητικού PCR ή ανοσίας μετά από αντισώματα που προέκυψαν από νόσηση, ή γιατί κάποιος έχει εμβολιαστεί.

Τόνισε δε ότι θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα τα ΚΜ αν το θέλουν να είναι λειτουργικό πριν το καλοκαίρι.

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επέμεινε στη διάκριση μεταξύ των διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού και των δικαιωμάτων που θα προκύψουν ή θα αποδίδονται με το πιστοποιητικό. Επεσήμανε δε ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και επέμεινε στην κοινοτική προσέγγιση καθώς διμερείς συμφωνίες θα δυσχεραίνουν την κατάσταση.

Και οι δύο σημείωσαν ότι ο τουρισμός είναι σημαντική ανησυχία για μια σειρά από χώρες.

Η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν τόνισε ότι αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει άλλοι θα μπουν στο κενό που δημιουργείται και σημείωσε ότι ήδη google και apple προσφέρουν λύσεις στον ΠΟΥ.

Η Πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι οι 3 μήνες που ανέφερε είναι για την τεχνική προετοιμασία του όλου συστήματος διαλειτουργικότητας.

Ξεκαθάρισε δε ξανά ότι είναι τελείως διαφορετική συζήτηση “το τι θα μπορείς να κάνεις με αυτό” και επεσήμανε ότι θα πρέπει να είναι ανοιχτό για όλους που δεν έχουν εμβολιασμό να έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα και με το αρνητικό PCR test.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η Άνγκελα Μέρκελ άμβλυνε τη στάση της στα πιστοποιητικά, συναινώντας σε τεχνική προετοιμασία και συζητήσεις επ’ αυτών, όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν νομικές επιπλοκές.

ΚΥΠΕ