You are here

Πέντε υποσχόμενες υποψήφιες θεραπείες κατά COVID-19

29/06/2021 13:52

Το πρώτο χαρτοφυλάκιο πέντε θεραπευτικών μέσων που θα μπορούσαν σύντομα να είναι διαθέσιμα για τη θεραπεία ασθενών με COVID18 στην ΕΕ, ανακοίνωσε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Τέσσερα από αυτά τα θεραπευτικά είναι μονοκλωνικά αντισώματα υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ένα άλλο είναι ένα ανοσοκατασταλτικό, το οποίο έχει άδεια κυκλοφορίας που θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει τη θεραπεία ασθενών με COVID-19.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων δήλωσε ότι «σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα προς ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο θεραπευτικών για τη θεραπεία της COVID-19».

«Ενώ ο εμβολιασμός εξελίσσεται με αυξανόμενη ταχύτητα, ο ιός δεν θα εξαφανιστεί και οι ασθενείς θα χρειαστούν ασφαλείς και αποτελεσματικές θεραπείες για να μειώσουν το φορτίο της COVID-19», πρόσθεσε.

Ο στόχος μας είναι σαφής, σημείωσε, «στοχεύουμε να εντοπίσουμε περισσότερα υποψηφία μέσα που βρίσκονται υπό ανάπτυξη και να εγκρίνουμε τουλάχιστον τρεις νέες θεραπείες έως το τέλος του έτους. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας σε δράση».

Τα πέντε προϊόντα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και έχουν μεγάλες δυνατότητες να συγκαταλέγονται μεταξύ των τριών νέων θεραπειών COVID-19 για να λάβουν έγκριση έως τον Οκτώβριο του 2021, ο στόχος που τέθηκε βάσει της Στρατηγικής, υπό την προϋπόθεση ότι τα τελικά στοιχεία αποδεικνύουν την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους .

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν Κρίστιαν Βίγκαντ, χθες, ο Επίτροπος Reynders και ο η Επίτροπος Κυριακίδου έστειλαν επιστολή στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, ζητώντας την έγκαιρη και συνεπή εφαρμογή της επικαιροποιημένης σύστασης για το συντονισμό των περιορισμών της ελεύθερης κυκλοφορίας στην ΕΕ και στο ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

Η Επιτροπή ενθαρρύνει έντονα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη σύσταση το συντομότερο δυνατό. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να διασφαλίζουν τις ταξιδιωτικές εξαιρέσεις για πλήρως εμβολιασμένα και άτομα που έχουν αναρρώσει, να διασφαλίζουν την οικογενειακή ενότητα και να εφαρμόζουν την ενημερωμένη χρωματική κωδικοποίηση του χάρτη του ECDC. Αυτό πρέπει να γίνει καλύτερα πριν από την 1η Ιουλίου για να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα είναι σύμφωνα με το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ.

«Φυσικά, πρέπει επίσης να παραμείνουμε σε εγρήγορση της παραλλαγής Delta και επίσης για αυτόν τον συντονισμό είναι απαραίτητος», τόνισε ο εκπρόσωπος.

Οι Επίτροποι ενθαρρύνουν επίσης τα κράτη μέλη να προχωρήσουν γρήγορα με την τεχνική ανάπτυξη του πιστοποιητικού, μέχρι την 1η Ιουλίου, για να αποφευχθούν διαταραχές οι εθνικές αρχές θα πρέπει να παραμείνουν σε στενή επαφή με τους διάφορους φορείς του τομέα των ταξιδιών.

Τέλος, τόνισε ότι πρέπει να δώσουν στους πολίτες την αυτοπεποίθηση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αυτό το καλοκαίρι και για αυτό χρειάζονται σαφείς και έγκαιρες πληροφορίες.

Ως εκ τούτου, οι Επίτροποι καλούν τους Υπουργούς να παρέχουν τακτικές ενημερώσεις στην πλατφόρμα της ΕΕ, η οποία θα αποτελεί υποχρέωση βάσει του νέου κανονισμού.

Επιπλέον όπως ανακοινώθηκε η Κομισιόν  δημοσιεύει σήμερα τις εκθέσεις του Facebook, του Twitter, του TikTok, της Microsoft και της Google σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν τον Μάιο κατά της παραπληροφόρησης επί της πανδημίας ως υπογράφοντες τον κώδικα πρακτικής για την παραπληροφόρηση

Το Facebook ανέφερε ότι τα πλαίσια προφίλ εμβολίων, που ξεκίνησαν τον Απρίλιο για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να εμβολιαστούν, έχουν χρησιμοποιηθεί από περισσότερους από 5 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως τον Μάιο.

Το Twitter ενημέρωσε τις ειδοποιήσεις χρήστη σε ένα σύστημα που βασίζεται σε προειδοποίηση με σταδιακή αναστολή λογαριασμού για να κάνει τους χρήστες πιο ενήμερους όταν τα Τweets τους επισημαίνονται ή καταργούνται.

Η TikTok συνεργάστηκε με το ιταλικό υπουργείο νεολαίας σε μια εκστρατεία για την προώθηση του εμβολιασμού και ανέφερε μια δεκαπλάσια αύξηση των βίντεο με ετικέτα εμβολίου σε όλη την Ευρώπη, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Η προτροπή εμπειρίας COVID-19 του Microsoft Bing συνεχίζει να εμφανίζει έναν λεπτομερή ιχνηλάτη προόδου εμβολίου κατά την αναζήτηση σχετικών όρων.

Η Google στη λειτουργία αναζήτησής παρουσίαζε μια λίστα εγκεκριμένων εμβολίων, στατιστικών και πληροφοριών σε όλη την Ευρώπη και επί του παρόντος εφαρμόζει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το πού θα εμβολιαστούν.