You are here

Πέρασε τον νόμο με την ψυχή στο στόμα ο Μπλερ

28/01/2004 13:01
Της Ντίας Ζάβρα

Πύρρειο νίκη πέτυχε ο Τόνι Μπλερ κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη βουλή, όπου με ισχνή πλειοψηφία πέρασε το επίμαχο νομοσχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων στην ανώτατη εκπαίδευση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός πέρασε -αν και μετά δυσκολίας- τον πρώτο σκόπελο στο κρισιμότερο 48ωρο για την πολιτική του επιβίωση, σήμερα όμως ακολουθεί μία ακόμα δοκιμασία -μία δοκιμασία που ο Μπλερ γνωρίζει πολύ καλά τι του επιφυλάσσει, αφού έχει ήδη στα χέρια του την έκθεση Χάτον.

Οι βουλευτές ενέκριναν με 316 ψήφους υπέρ, έναντι 311 κατά το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, δεν γλίτωσαν όμως από την ταπείνωση έναν πρωθυπουργό που κατέχει τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (161 έδρες) στην πρόσφατη βρετανική ιστορία. Μία πλειοψηφία που αίφνης μετατράπηκε μόλις σε πέντε ψήφους διαφορά, καταδεικνύοντας το χάσμα που επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά το επίμαχο κυβερνητικό σχέδιο για αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια. Πολλοί είναι αυτοί που κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση Μπλερ ότι παραβαίνει τις υποσχέσεις που έδωσε κατά την προεκλογική εκστρατεία του 1997, όταν δεσμευόταν ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις στα δίδακτρα.

Ο νόμος >>Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο υπουργός Παιδείας Τσαρλς Κλαρκ ισχυρίζεται ότι το νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αύξηση των διδάκτρων στις 3.000 στερλίνες (5.500 δολ.), αποσκοπεί στη συγκέντρωση κεφαλαίων, ύψους 1 δις στερλινών ετησίως για τα πανεπιστήμια, ενώ διαβεβαιώνει ότι θα επιβληθεί πλαφόν ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση για τις δύο επόμενες τετραετίες. Από την πλευρά του ο Μπλερ τονίζει ότι ο κάθε φοιτητής θα αρχίσει να καταβάλλει αυτό το ποσό μόνο όταν αποκομίζει κέρδη από την εργασία του. Διαβεβαιώσεις που δεν έπεισαν όμως τους «αντάρτες» των Εργατικών να στηρίξουν την κυβέρνηση σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή. Αντιθέτως, πηγές των Εργατικών κατέστησαν σαφές ότι ήταν η προσωπική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών και διαδόχου για πολλούς του Μπλερ, Γκόρντον Μπράουν που έγειρε τελικά την πλάστιγγα. Ο ηγέτης των «στασιαστών» Νικ Μπράουν, ο οποίος μυστηριωδώς την τελευταία στιγμή αποφάσισε να ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου είναι στενός συνεργάτης του Μπράουν και όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Εργατικοί, «ο Μπράουν δεν θέλει το κόμμα να είναι κατεστραμμένο, όταν θα το αναλάβει».

«Οι ημέρες που ο πρωθυπουργός απλώς ανακοίνωνε και περνούσε πολιτικές παρήλθαν ανεπιστρεπτί... Η εξουσία του Μπλερ στο κόμμα, αν και δεν διαβρώθηκε, έδειξε τα όριά της», δηλώνει ο Τζον Κέρτις, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Στράτσκλάιντ. «Πρόκειται για μια προφανή ταπείνωση της κυβέρνησης», δηλώνει ο Συντηρητικός Τιμ Γέο.

Το κλίμα συνεπώς δεν είναι πανηγυρικό παρά τη νίκη του Μπλερ στη μάχη της βουλής. Τα βλέμματα όλων είναι ήδη στραμμένα στην έκθεση του λόρδου Χάτον...

Έδρες

Το Εργατικό Κόμμα ελέγχει 408 από τις 659 έδρες στη βουλή, έναντι 163 εδρών των Συντηρητικών και 54 των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

Οι αριθμοί

Η πλειοψηφία των 161 εδρών μετατράπηκε σε πέντε ψήφους διαφορά στην κρίσιμη ψηφοφορία στη βουλή.