You are here

Περισσότερο από το αναμενόμενο αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στη Βρετανία τον Μάρτιο

19/04/2019 06:57

Μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη, παρουσίασαν τον Μάρτιο οι λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, παρά την πολιτική αβεβαιότητα για το Brexit και την αναταραχή στα πολυκαταστήματα.

Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% σε σύγκριση με το Φεβρουάριο, όταν αυξήθηκαν κατά 0,6%, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών (ONS). Το ποσοστό αύξησης είναι πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση μόλις 0,3%, που ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg.

"Οι καταναλωτές είναι αναμφισβήτητα ανθεκτικοί και φαινομενικά μέχρι στιγμής έχουν ξεπεράσει τις ανησυχίες τους για το Brexit", δήλωσε ο οικονομολόγος της EY Howard Archer.
 
Επιπλέον, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,7% το Μάρτιο σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2018, παρουσιάζοντας την μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από τον Οκτώβριο του 2016.
 
Ωστόσο, η σύγκριση αυτή είναι λανθασμένη επειδή οι λιανικές πωλήσεις είχαν πραγματοποιήσει βουτιά τον Μάρτιο του 2018 λόγω του ιδιαίτερα παγωμένου καιρού κατά τη διάρκεια κρύου κύματος, του λεγόμενου "Τέρατος από την Ανατολή ". Αντίθετα, φέτος η Βρετανία απόλαυσε θερμό κλίμα τον Μάρτιο.

Η ONS ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι οι πωλήσεις πολυκαταστημάτων μειώθηκαν κατά 0,3% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο - η μόνη κατηγορία που κατέγραψε πτώση.
 
"Ενώ η ποσότητα που αγοράζεται στα πολυκαταστήματα μειώνεται, άλλοι τύποι καταστημάτων συμβάλλουν θετικά στη συνολική αύξηση των λιανικών πωλήσεων", σημειώνει η ONS.

ΚΥΠΕ