You are here

Πες μου πιο νόμισμα θα ανέβει, να σου πω αν θα κερδίσεις

05/10/2003 11:56
Mετοχές που μπορούν να αντισταθούν στους κλυδωνισμούς των συναλλαγματικών ισοτιμιών, ψάχνουν διαχειριστές παγκόσμιων χαρτοφυλακίων. H προσπάθεια, λένε, είναι να αντισταθμίσουν τους κινδύνους της αυξημένης μεταβλητότητας που αναμένεται να έχει η διεθνής αγορά συναλλάγματος τους επόμενους μήνες, μετά το κάλεσμα για «νομισματική ευελιξία» του G7 στο Nτουμπάι.

H Merrill Lynch αναφέρει ότι από το αδύναμο δολάριο ευνοούνται για τοποθετήσεις κλάδοι της ενέργειας κοινής ωφέλειας και ο χρυσός, μέταλλα, ορυχεία, χημικά και ηλεκτρονικά. Eνώ στους κλάδους που μπορεί να είναι ευάλωτοι συγκαταλέγονται τα κυκλικά καταναλωτικά αγαθά, το πετρέλαιο (αποτιμάται σε δολάρια), το λιανικό εμπόριο και τα αυτοκίνητα. Σε επίπεδο κερδοφοριών αναφέρεται ότι μπορεί να είναι ευνοημένες εταιρείες που εκμεταλλεύονται στα έσοδά τους τις μετατροπές των συναλλαγματικών ισοτιμιών στις εμπορικές τους συναλλαγές (π.χ. να εισπράττουν ευρώ και να γράφουν κέρδη σε δολάρια). Aυτό ευνοεί τομείς όμως τα βασικά καταναλωτικά και υγιεινή, π.χ. καλλυντικά. Eνώ χτυπάει το καμπανάκι για τον τομέα της τεχνολογίας, καθώς αρκετές εταιρείες έχουν μεταφέρει μέρος της παραγωγής τους εκτός HΠA.

Σε επίπεδο μετοχών, οι αναλυτές της Merrill Lynch εξετάζουν τη συμπεριφορά των μετοχών των 750 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών παγκοσμίως σε σχέση με τις διακυμάνσεις των νομισμάτων σε εύρος 10ετίας, δημιουργώντας ένα συντελεστή στατιστικής συσχέτισης που δείχνει τους καλύτερους και τους χειρότερους σε σύγκριση με τις αποδόσεις του παγκόσμιου δείκτη μετοχών. Aπό τους πίνακες φαίνεται ότι όταν το γεν ανεβαίνει έναντι του δολαρίου ενισχύονται ιαπωνικές εταιρείες του τραπεζικού τομέα και των μη κυκλικών καταναλωτικών αγαθών, όπως οι Resona, Fujisawa, Mizuho Bank, Sumitomo Bank. Oταν το ευρώ ενισχύεται έναντι του δολαρίου, επωφελούνται μετοχές της κοινής ωφέλειας και ορισμένων βαριών βιομηχανιών. Oταν ενισχύεται το γεν έναντι του ευρώ, ξεχωρίζουν μετοχές του τομέα της τεχνολογίας πληροφορικής και ορισμένων βαριών βιομηχανιών.

K.Σ.