You are here

Πετρελαϊκές πιέσεις στις αγορές

21/04/2008 15:04
Σε αρνητικό έδαφος πέρασε το ΧΑ με αιχμή την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Το ράλι του πετρελαίου πιέζει τις μετοχές στο εξωτερικό παρασύροντας και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η νευρικότητα κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να κεφαλαιοποιούν κάποια από τα κέρδη της περασμένης Παρασκευής. Οριακά κινούνται τα αμερικανικά futures εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Bank of America πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης.

Στην εγχώρια αγορά ο Γενικός Δείκτης περιόρισε τα αρχικά του κέρδη και δοκιμάζει πλέον τις 4080 μονάδες. Πιέσεις, παρά τα αρχικά κέρδη δέχεται ο τραπεζικός κλάδος συμπαρασύροντας χαμηλότερα το FTSE 20.

Ρευστοποιήσεις στις μετοχές της ΚΥΠΡ , ΑΛΦΑ , ΑΤΤ και ΕΜΠ . Ξεχωρίζουν οι μετοχές της ΑΤΕ και της ΑΛΑΠΙΣ , ενώ θετικά κινείται και ο ΟΤΕ εν αναμονή της συνάντησης των υπουργών Οικονομίας και Μεταφορών με τον αντιπρόεδρο της Deutsche Telekom.

Επιλεκτικές τοποθετήσεις στον 40αρη.

Ευρώπη

Στην Ευρώπη συγκρατημένες τοποθετήσεις εκδηλώνονται στον τραπεζικό κλάδο, παρά τις αρχικές πιέσεις ενώ κέρδη που καταγράφονται στις φαρμακοβιομηχανίες μετά τα θετικά αποτελέσματα της Novartis.

Το ακριβό πετρέλαιο ασκεί πιέσεις στις μετοχές των αερομεταφορών (Air France-KLM) και των αυτοκινήτων (Daimler), ενώ η πτώση στην αγορά ακινήτων που επιδρά στην κατανάλωση βάρυνε στις πωλήσεις της Schneider Electric. Πιέσεις στην Barclays μετά την υποβάθμιση συστάσεων από τη Merrill Lynch.

Η αγορά στις ΗΠΑ φαίνεται να τηρεί στάση αναμονής ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Bank of America λίγο πριν από το άνοιγμα της Wall Street.

ΒοΕ... όπως Fed

Από τους επιμέρους δείκτες ξεχωρίζει ο FTSE στο Λονδίνο, με τους επενδυτές να περιμένουν την ανακοίνωση του νέου πακέτου σωτηρίας του τραπεζικού κλάδου από τον Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) ύψους 50 δισ. στερλινών.

Η BoE θα ανταλάξει κρατικά ομόλογα με... σκάρτα "δομημένα ομόλογα" ώστε να στηρίξει την τραπεζική ρευστότητα, όπως το έκανε ο Μπερνάνκε της Fed στις ΗΠΑ πριν 2 μήνες περίπου, αναγνωρίζοντας ότι το εργαλείο των επιτοκίων δεν αρκεί να δουλέψει από μόνο του.