You are here

Πιέσεις από τράπεζες και ασφάλειες στην Ευρώπη

22/10/2003 14:18
Πιέσεις δέχονται οι αγορές στην Ευρώπη με τις τράπεζες και τις ασφάλειες να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες κυρίως στη Γερμανία.

Στο Παρίσι η εικόνα είναι λίγο καλύτερη χάρη στη μετοχή της Renault η οποία ενισχύεται μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το γ' τρίμηνο. Συγκεκριμένα οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 10,1%, τα κέρδη της 9% και η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία διατήρησε τις εκτιμήσεις για ετήσια περιθώρια λειτουργικών κερδών 3,5-4%.

Αύξηση του τζίρου της κατά 9,2% ανακοίνωσε και η γαλλική φαρμακοβιομηχανία, Sanofi, διατηρώντας παράλληλα και τις προβλέψεις της για τα ετήσια αποτελέσματά της αλλά η ανησυχία για τις επιπτώσεις της έλλειψης νέων φαρμάκων στην ανάπτυξη της είναι εύγλωττη και δημιουργεί πιέσεις για τον τίτλο της.

Στη Βρετανία πιέσεις δέχεται ο ασφαλιστικός κλάδος κυρίως μέσω της Aviva, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρίας της χώρας ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι τηλεπικοινωνίες με τη μετοχή της ΒΤ να πρωταγωνιστεί μετά την αναβάθμιση της από τη UBS σε αγορά (buy).

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι καταναλωτικές δαπάνες στη Γαλλία ενισχύθηκαν το Σεπτέμβριο κατά 3,4% από 2,9% πτώσης τον Αύγουστο ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των ειδημόνων για αύξηση κατά 1,5%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των 4 τελευταίων ετών και οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πωλήσεων αυτοκινήτων.

Πολύ σημαντική ήταν και η δημοσιοποίηση των πρακτικών της συνεδρίασης της ΒΟΕ του Οκτωβρίου όπου εξεπλήττοντας τους πάντες οι Βρετανοί Κεντρικοί Τραπεζίτες ψήφισαν 5 για διατήρηση των επιτοκίων στο 3,5% και 4 για αύξηση τους κατά 25 μονάδες βάσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη ψηφοφορία όπου υπήρξαν ψήφοι για αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούλιο του 2002. Πλέον είναι ιδιαίτερα αυξημένες οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία πριν το τέλος του 2003 στο 4%, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι στα πρακτικά αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η πιθανή αρνητική επίδραση μιας αύξησης των επιτοκίων στις αγορές βάρυνε ιδιαίτερα στην τελική απόφαση.

Τέλος σήμερα είχαμε δηλώσεις από τον πρόεδρο της Φιλανδικής κεντρικής τράπεζας και μέλος της ΕΚΤ τον κ. Matti Vanhara ο οποίος τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στην ανατίμηση του ευρώ εκτιμώντας την ίδια στιγμή ότι οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις δεν αποτελούν το βασικό κίνδυνο για την ανάκαμψη της οικονομίας.