You are here

Πιέσεις στη μετοχή της ΕΜΙ

24/11/2003 10:22
Έντονες πιέσεις δέχθηκε, κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, η μετοχή της ΕΜΙ, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η βρετανική δισκογραφική εταιρεία βρίσκεται ενώπιον μιας ακόμη αποτυχημένης προσπάθειας να βρει στρατηγικό εταίρο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Warner Μusic, θυγατρική του ομίλου ΤimeWarner, με την οποία «φλερτάρει» εδώ και αρκετές εβδομάδες η ΕΜΙ, δείχνει μία σαφή προτίμηση προς την προσφορά που ετοιμάζεται να καταθέσει ο έτερος διεκδικητής της, ένας όμιλος επιχειρηματιών, με επικεφαλής τον μεγιστάνα των media Χαΐμ Σαμπάν και τον πρώην επικεφαλής της Universal Εντγκαρ Μπρόνφμαν.

«Οι τελευταίες ειδήσεις είναι άσχημες για την ΕΜΙ», δήλωσε ο Σάιμον Μπέικερ, αναλυτής της SG Securities, σχολιάζοντας τις έντονες πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της βρετανικής εταιρείας κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Το χαρτί της ΕΜΙ έφθασε να υποχωρεί έως και κατά 11% και στη συνέχεια έκλεισε υποχωρώντας κατά 3,8% στις 163 πένες.

«Ο περιορισμός των απωλειών ενδοσυνεδριακά, δείχνει ότι οι επενδυτές πιστεύουν πως δεν έχουν χαθεί τελείως οι ελπίδες να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την Warner», προσέθεσε ο Μπέικερ.

Διαπραγματεύσεις

Οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αν ναυαγήσουν οι συζητήσεις με τους Μπρόνφμαν και Σαμπάν, οι ιθύνοντες της Warner Μusic θα επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΜΙ.

Η βρετανική εταιρεία προσφέρει το ποσό του 1 δισ. δολ. σε αντάλλαγμα για το 20% με 25% της Warner Μusic. Στον αντίποδα, ο όμιλος των επιχειρηματιών που διεκδικούν τη Warner προσφέρει 2,55 δισ. δολ. για τις μονάδες της ΤimeWarner, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της δισκογραφίας και των εκδόσεων.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στον όμιλο επιχειρηματιών, η ομάδα του Μπρόνφμαν προσφέρει τη δυνατότητα στην ΤimeWarner να διατηρήσει ένα μερίδιο 20% στη Warner Μusic και επομένως να επωφεληθεί από τη μελλοντική ανάπτυξη της δισκογραφικής εταιρείας.

Η προσφορά του Μπρόνφμαν συμφέρει περισσότερο την ΤimeWarner, η οποία φιλοδοξεί από την πώληση της δισκογραφικής μονάδας της να αντλήσει περισσότερα μετρητά, προκειμένου να περιορίσει το χρέος της.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ακόμη όλα τα σενάρια είναι ανοικτά και αναμένονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις κατά τις επόμενες ημέρες.