You are here

Πιέσεις στην Ευρώπη ελλείψει κατεύθυνσης

05/11/2003 10:49
Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζουν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις πιέσεις να είναι πιο έντονες στον χρηματοοικονομικό και ασφαλιστικό κλάδο, παρά τα πολύ καλά μεγέθη που ανακοινώθηκαν για τον τομέα των υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη ο δείκτης ΡΜΙ που αφορά στις υπηρεσίες αυξήθηκε τον Οκτώβριο για τέταρτο συνεχή μήνα στο 56 από 53,6 του Σεπτεμβρίου, φθάνοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο τριών ετών.

Ο συγκεκριμένος δείκτης αυξήθηκε και στις χώρες μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιρλανδία) αλλά και στη Μ. Βρετανία, όπου εντυπωσίασε φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 1999, στο 59,1.

Σε εταιρικό επίπεδο, η BNP Paribas ανακοίνωσε αύξηση κερδών 69% το γ' τρίμηνο (970 εκατ. ευρώ) για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, χάρη στη μεγάλη ενίσχυση των κερδών κυρίως από τον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής. Ο CEΟ της Β. Prot δήλωσε αισιόδοξος, καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν την ικανότητα της τράπεζας να επωφεληθεί από την αναμενόμενη παγκόσμια ανάκαμψη.

Αποτελέσματα είχαμε και από τη γερμανική Αdidas - Salomon, η οποία ανακοίνωσε αύξηση των κερδών γ' τριμήνου κατά 15%, στα 150 εκατ. ευρώ, χάρη στην αυξημένη ζήτηση, κυρίως για τα νέα μοντέλα παπουτσιών της.

Η ιρλανδική αεροπορική εταιρία Ryanair ανακοίνωσε αύξηση στην επιβατική της κίνηση τον Οκτώβριο κατά 50% ετησίως, στα 2,07 εκατ. επιβάτες, μετά την προσθήκη δρομολογίων και τη μείωση των τιμών.

Η ολλανδική KLM ανακοίνωσε ότι η επιβατική της κίνηση τον Οκτώβριο ήταν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, αλλά η κίνηση στις υπερατλαντικές πτήσεις αυξήθηκε κατά 4%.

Πολύ σημαντική επίσης ήταν η απρόσμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 25 μονάδες βάσης, στο 5%. Ήταν η πρώτη φορά τους τελευταίους 17 μήνες που αποφασίστηκε αύξηση των επιτοκίων και τα έφερε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 ετών.