You are here

Πιο απαιτητικά τραπεζικά stress tests από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών ζητά το Ελεγκτικό Συνέδριο

10/07/2019 16:40

«Τα τελευταία τραπεζικά stress tests από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EΑΤ) θα έπρεπε να είναι πιο απαιτητικά για τον έλεγχο της ανθεκτικότητας των τραπεζών σε συστημικούς κινδύνους σε ολόκληρη την ΕΕ», σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο αναφέρει σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε σήμερα ότι «οι προσομοιωμένοι κλονισμοί ήταν στην πραγματικότητα πιο ήπιοι από εκείνους που γνώρισαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και το αρνητικό σενάριο που χρησιμοποιήθηκε δεν αντικατόπτριζε επαρκώς όλους τους σχετικούς συστημικούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ». Οι ελεγκτές επιπλέον σημειώνουν ότι «κατά τον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της δοκιμής, η ΕΑΤ βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στις εθνικές εποπτικές αρχές, αλλά δεν διέθετε πόρους και δεν μπορούσε να τις παρακολουθήσει αποτελεσματικά».

Η έκθεση του ΕΕΣ αναφέρει ότι «παρόλο που η ΕΑΤ παρέσχε πρόσβαση σε απαράμιλλη ποσότητα δεδομένων σχετικά με τις τράπεζες, λείπουν ορισμένες κρίσιμες πληροφορίες, δηλαδή οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για κάθε τράπεζα και πόσες τράπεζες θα τους είχαν παραβιαστεί υπό άγχος».

Σύμφωνα με το ΕΕΣ, η δοκιμή αντοχής του 2018 επέβαλε λιγότερο σοβαρά αρνητικά σενάρια σε χώρες με ασθενέστερες οικονομίες και πιο ευάλωτα χρηματοπιστωτικά συστήματα. Για το λόγο αυτό, η χαμηλή επίπτωση σε ορισμένες τράπεζες μπορεί να οφείλεται όχι στην καλύτερη υγεία τους, αλλά σε ένα χαμηλότερο επίπεδο πίεσης που δοκιμάστηκε. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν επίσης ότι δεν συμπεριλήφθηκαν όλες οι ευάλωτες τράπεζες στη δοκιμή και ότι αποκλείστηκαν ορισμένες τράπεζες με υψηλότερο επίπεδο κινδύνου.

Οι ελεγκτές συνιστούν στην Κομισιόν να επανεξετάσει και να ενισχύσει τις ρυθμίσεις διακυβέρνησης της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών (ΕΑΤ) και να αυξήσει τους πόρους της έτσι ώστε οι μελλοντικές προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων να μην υποφέρουν από παρόμοιες ελλείψεις. Ταυτόχρονα, η ΕΑΤ πρέπει:

- να αυξήσει τη γεωγραφική εξάπλωση των δοκιμών και να επιλέξει τράπεζες που βασίζονται επίσης σε συστημικούς κινδύνους, και όχι μόνο στο μέγεθος.
- να καθορίζει τα ελάχιστα επίπεδα δοκιμασιών για την ΕΕ ως σύνολο και εξετάζει τους κινδύνους από την άποψη ενός χρηματοπιστωτικού συστήματος σε επίπεδο ΕΕ ·
- να ενισχύσει τον έλεγχό όσον αφορά τον σχεδιασμό δοκιμών και να ενισχύσει την εποπτική τους προσέγγιση.

Το ΕΕΣ αναφέρει ότι «από το 2011, η EΑΤ διενήργησε τις προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων σε επίπεδο ΕΕ για να εκτιμήσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε σοκ, όπως μια σοβαρή ύφεση, συντριβή στην αγορά μετοχών ή απώλεια εμπιστοσύνης».

Οι ελεγκτές εξέτασαν αν η δοκιμή του 2018 ήταν κατάλληλη για το σκοπό. Εξετάστηκαν τα κριτήρια επιλογής των τραπεζών και η διαδικασία εντοπισμού των κινδύνων.