You are here

Πιο απαραίτητος από ποτέ ο αμυντικός συντονισμός στην ΕΕ τονίζει η Υπ. Άμυνας της Γαλλίας μιλώντας στο ΕΚ

02/07/2020 10:39

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη, και δεν θα κάνουμε το λάθος να υποθέσουμε ότι η ειρήνη πρέπει να θεωρείται δεδομένη, δήλωσε απευθυνόμενη στη υποεπιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (SEDE) για πρώτη φορά, η Υπουργός Άμυνας της  Γαλλίας Φλοράνς Παρλύ, καταγράφοντας αναλυτικά την τρομοκρατία, τους διεθνείς ανταγωνισμούς (Κίνα- ΗΠΑ), την διάβρωση της διεθνούς πολυμέρειας, την κατάσταση στην Ουκρανία και τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ.

Η Υπουργός Άμυνας της Γαλλίας τόνισε ότι ο αμυντικός συντονισμός στην ΕΕ είναι πιο απαραίτητος και έκανε λόγο για επιτάχυνση και αύξηση των γεγονότων που θέτουν σε κίνδυνο τη ευρωπαϊκή ασφάλεια, κάνοντας ευθεία αναφορά στην κατάσταση στη Λιβύη και τον τρόπο που τρίτα κράτη εμπλέκονται και εκμεταλλεύονται την περιοχή.

Η Γαλλία και η Τουρκία ήταν και οι δύο μέλη της Sea Guardian, σημείωσε και αναφέρθηκε εκτεταμένα στο περιστατικό με τις τουρκικές φρεγάτες - περιστατικό που δεν αρμόζει σε σύμμαχο, όπως είπε.  Ευχαρίστησε δε τα Κ-Μ της ΕΕ που τη στήριξαν όταν κατήγγηλε το περιστατικό στο ΝΑΤΟ. Σημείωσε δε και την απόφαση του Προέδρου Μακρόν για την προσωρινή απόσυρση των γαλλικών δυνάμενων από την επιχείρηση. Παρομοίως κατήγγηλε και τη στάση της Μόσχας στην περιοχή καταγράφοντας τις προσπάθειες εξομάλυνσης που έχει ξεκινήσει ο Γάλλος Πρόεδρος.

Η Φλοράνς Παρλύ τόνισε ότι η ανάγκη για πρακτική αλληλεγγύη και συντονισμό είναι υπέρ του δέοντος επιτακτική, περιγράφοντας τις παγκόσμιες προκλήσεις για την ασφάλεια της ΕΕ.

“Δεν μιλάμε μόνο για ευρωστρατό”, τόνισε η Υπουργός αλλά για την ανάπτυξη κοινής ικανότητας για κοινή δράση, σύγκλιση στρατηγικών προτεραιοτήτων και συμφερόντων και κοινή επένδυση σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό με τρόπο που να συμβάλει στο συντονισμό. Έφερε για παράδειγμα τα 17 διαφορετικά ήδη τανκ που χρησιμοποιούν οι ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις τη στιγμή που οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν ένα μόνο τύπο. Επεσήμανε δε την ανάγκη σύγκλισης και της βιομηχανίας προς τον συγκεκριμένο στόχο και τη σημασία του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Άμυνα (European Defense  Fund).

ΚΥΠΕ