You are here

Πιο ισχυροί όταν εργαζόμαστε μαζί, λέει η Στ. Κυριακίδου στην Ευρωβουλή

13/09/2021 20:14

Το ξεκάθαρο μήνυμα της πανδημίας της Covid είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τα καταφέρνει καλύτερα όταν εργάζεται μαζί, δήλωσε η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, αναδεικνύοντας την ανάγκη για ακόμη πιο στενή συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ στον τομέα της δημόσιας υγείας.
 
«Αυτά που μάθαμε, και είναι το σαφέστερο μήνυμα, ήταν ότι η ΕΕ τα καταφέρνει καλύτερα όταν εργαζόμαστε μαζί», τόνισε η κ. Κυριακίδου μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης για ενίσχυση της ΕΕ στο επίπεδο πρόληψης και ελέγχου νόσων.
 
Ωθούμενη από την εμπειρία της στην αντιμετώπιση της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης του κορωνοϊού, η Επιτροπή πρότεινε τον περασμένο Νοέμβριο ένα νέο πλαίσιο υγειονομικής ασφάλειας, μια δέσμη η οποία περιλαμβάνει πρόταση κανονισμού σχετικά με σοβαρές διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και πρόταση για την ενίσχυση της εντολής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
 
«Αυτό που συζητούμε σήμερα εδώ είναι ότι χρειάζεται η ΕΕ να προετοιμαστεί για περαιτέρω έκτακτες καταστάσεις στον χώρο της υγείας. Χρειαζόμαστε μια πιο ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση για της υγεία», τόνισε η κ. Κυρακίδου.
 
Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, πέραν από την ξεχωριστή πρόταση για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), οι άλλες δύο προτάσεις προνοούν την ενίσχυση της εντολής του ECDC και τις σοβαρές διασυνοριακές απειλές την υγεία.
 
«Η πανδημική κρίση αποδεικνύει ότι χρειάζεται ένα ισχυρό ECDC για να έχουμε καλά επαρκή δεδομένα για να μπορούμε να ανταποκριθούμε σε απειλές μεγάλης κλίμακας»,  είπε η κ. Κυριακίδου και συμπλήρωσε: Με τις τροπολογίες ενισχύεται το υψηλό επίπεδο προτεραιοτήτων της πρότασης μας.
 
Στήριξη αλλά και τροπολογίες που ενισχύουν ακόμη περισσότερο τους όρους εντολής του ECDC παρείχαν οι Ευρωβουλευτές.  
 
Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής, Νικολάι Στεφανούτα, ανέφερε πως «η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία να δημιουργήσουμε μια ισχυρή ένωση για την δημόσια υγεία».
 
Η Γαλλίδα Βερονίκ Τριγιέ Λενουάρ είπε με τη σειρά της ότι η ΕΕ είναι ισχυρή όταν εργάζεται μαζί. «Όμως στο μέλλον ενδεχομένως να υπάρξουν και άλλες απειλές και αυτές οι κατ’ επείγουσες αντιδράσεις πρέπει να δώσουν τη θέση τους σε μια αντίδραση με συνοχή», είπε.
 
Ο Βούλγαρος Ευρωβουλευτής Ράνταν Κάνεφ, είπε πως η αρχή της επικουρικότητας επιτρέπει στην ΕΕ να δράσει για να βοηθήσει ένα κράτος μέλος όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα. «Έχουμε παραγγείλει εμβόλια για το σύνολο της ΕΕ και αυτό είναι επιτυχία. Σταματάει όμως ο ρόλος εκεί; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι διότι η αρχή της επικουρικότητας επιτρέπει την παρέμβαση όταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα», είπε.
 
H Ευρωβουλευτής Μαγκρέτε Άουκαν είπε πως το νέο πακέτο για τη δημόσια υγεία θα βοηθήσει την αποτελεσματικότητα της ΕΕ, αλλά σημείωσε πως πρέπει και το Συμβούλιο να στηρίξει την προσπάθεια. Έθεσε παράλληλα θέμα διαφάνειας για τα €2,7 δισεκατομμύρια, που όπως είπε, δαπάνησε η ΕΕ στην αγορά εμβολίων αλλά και θέμα διαφάνειας για τους όρους των συμβολαίων με τις κατασκευάστριες εταιρείες.
 
Μεταξύ άλλων ο προτεινόμενος κανονισμός επεκτείνει την αποστολή και τα καθήκοντα του ECDC, προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα του Κέντρου να παρέχει την απαιτούμενη επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη και να υποστηρίζει δράσεις που σχετίζονται με τον σχεδιασμό πρόληψης, ετοιμότητας και αντίδρασης και την καταπολέμηση σοβαρών διασυνοριακών απειλών στην Ένωση.
 
Στο πλαίσιο αυτό, το Κέντρο θα πρέπει να επιφορτιστεί με την παροχή και ανάλυση επιδημιολογικών πληροφοριών, την παροχή επιδημιολογικής μοντελοποίησης, πρόγνωσης και πρόβλεψης και σχετικών εκτιμήσεων κινδύνου και συστάσεων που παρουσιάζουν επιλογές για την πρόληψη και τον έλεγχο μεταδοτικών νόσων. Επίσης, θα πρέπει να παρακολουθεί την ικανότητα των εθνικών συστημάτων υγείας να αντιδρούν σε απειλές μεταδοτικών νόσων, δεδομένης ειδικότερα της σημασίας αυτών των πληροφοριών για την κατάρτιση των εθνικών σχεδίων ετοιμότητας και αντίδρασης.
 
Η ψηφοφορία επί των προτάσεων θα διεξαχθεί την Τετάρτη.
 
Αύριο συζήτηση για την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν
 
Την Τρίτη, οι Ευρωβουλευτές θα συζητήσουν την κρίση στο Αφγανιστάν με τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, την οποία θα ακολουθήσει έγκριση σχετικού ψηφίσματος την Πέμπτη.
 
Οι Ευρωβουλευτές και ο κ. Μπορέλ θα συζητήσουν ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση στην ανθρωπιστική και μεταναστευτική κρίση, συγκεκριμένα πώς θα βοηθηθούν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και θα προστατευθούν όσοι κινδυνεύουν στο Αφγανιστάν, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά.

Αναμένεται επίσης να εξετάσουν τη στήριξη που θα μπορούσε να προσφέρει η ΕΕ στους Αφγανούς πρόσφυγες, καθώς και στους ανθρώπους που συνεχίζουν να προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα, καθώς και τις σχέσεις της με τις αρχές των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.
 
Υπενθυμίζεται πως στις 15 Αυγούστου, οι Ταλιμπάν επέβαλαν εκ νέου την εξουσία τους στο Αφγανιστάν, πυροδοτώντας κρίση στη χώρα, με χιλιάδες ανθρώπους να προσπαθούν να δραπετεύσουν αεροπορικώς και διά ξηράς.
 
Εξάλλου, την Τετάρτη, (09:00 τοπική ώρα) η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα εκφωνήσει ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, την καθιερωμένη ομιλία για την κατάσταση της ΕΕ, ακολουθούμενη από συζήτηση με τους Ευρωβουλευτές.