You are here

Πλαφόν €100 στο ρωσικό ντίζελ επιβάλλει η ΕΕ

03/02/2023 20:28

Συμφώνησαν οι χώρες της ΕΕ επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη θέσπιση ανώτατων ορίων τιμών στα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, ανακοίνωσε η σουηδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταδίδει το Reuters.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι τα ανώτατα όρια τιμών που συμφωνήθηκαν για τις 27 χώρες της ΕΕ είναι 100 δολάρια το βαρέλι για προϊόντα που διαπραγματεύονται σε τιμές υψηλότερες του αργού, όπως το ντίζελ και 45 δολάρια το βαρέλι για προϊόντα που εμπορεύονται με έκπτωση, όπως το μαζούτ. Προτείνεται το πλαφόν να ισχύσει από την Κυριακή.

Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, ασκούσαν πιέσεις ώστε τα ανώτατα όρια να καθοριστούν σε χαμηλότερα επίπεδα, προκειμένου να περιοριστούν τα έσοδα της Ρωσίας από τα καύσιμα, καθυστερώντας τις συνομιλίες για μέρες, είπαν διπλωμάτες.

Τα ανώτατα όρια τιμών, μαζί με την απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου, αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας με τις χώρες της G7. Ακολουθούν το πλαφόν των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε στο ρωσικό αργό στις 5 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών της G7, της ΕΕ και της Αυστραλίας να περιορίσουν την ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Και τα δύο μέτρα απαγορεύουν στις δυτικές ναυτιλιακές και ναυτασφαλιστικές εταιρείες να παρέχουν υπηρεσίες σε φορτία ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων, εκτός εάν αγοράζονται με τιμές που δεν υπερβαίνουν τα καθορισμένα όρια.