You are here

Το πλαφόν στο αέριο διχάζει την ΕΕ

24/11/2022 09:14

Τα ευρωπαϊκά κράτη ετοιμάζονται να διαφωνήσουν για το πώς να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στη σημερινή τους συνάντηση, σε μία ακόμη προσπάθεια να συγκρατήσουν την ενεργειακή κρίση.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 προσπαθεί να περιορίσει τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου που έχουν χτυπήσει τη βιομηχανία, έχει αυξήσει τον πληθωρισμό και αφήσει τα νοικοκυριά να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας κινδυνεύει να στείλει ένα μήνυμα ότι η ενιαία απάντηση του μπλοκ στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο καταρρέει - ένα πολιτικό δώρο για τη Μόσχα το οποίο η Ευρώπη θέλει να αποφύγει.

Στο παρασκήνιο, ένας άλλος αγώνας εξακολουθεί να φουντώνει: Το μπλοκ είναι διχασμένο σχετικά με το πώς να εφαρμόσει ένα σχέδιο υπό την ηγεσία της Ομάδας των Επτά για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο. Οι διπλωμάτες της ΕΕ συζήτησαν για ώρες την Τετάρτη χωρίς να καταλήξουν σε συμφωνία και αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα Πέμπτη.

Για τους υπουργούς Eνέργειας που θα πραγματοποιήσουν ξεχωριστή συνάντηση στις Βρυξέλλες σήμερα, στόχος είναι να καταλήξουν σε συμφωνία για ένα πακέτο που περιλαμβάνει την ενίσχυση ενός μηχανισμού για κοινές αγορές φυσικού αερίου, τον περιορισμό της ενδοημερήσιας αστάθειας των τιμών και τη δυνατότητα ταχύτερης αδειοδότησης για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ωστόσο, μαίνεται η διαμάχη σχετικά με μια νέα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου στην αγορά. Η Κομισιόν κατέληξε στο μέτρο αυτή την εβδομάδα μετά από επανειλημμένες εκκλήσεις από μια μεγάλη ομάδα κρατών μελών - ακόμη και εν μέσω ανησυχιών από άλλες πλευρές ότι η κίνηση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την προσφορά.

Δεν αναμένονται γρήγορα αποτελέσματα σχετικά με την πρόταση για το πλαφόν φυσικού αερίου: Ο κανονισμός έχει προγραμματιστεί για πρώτη συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση πριν από τη συζήτηση από τους ηγέτες της ΕΕ σε μια σύνοδο κορυφής τον Δεκέμβριο. Ο κίνδυνος τώρα είναι ότι οι υποστηρικτές ενός ισχυρότερου πλαφόν φυσικού αερίου μπορεί να προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν αρκετές ψήφους και να κρατήσουν «σε ομηρεία» το ευρύτερο ενεργειακό πακέτο και να το εμποδίσουν, για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Οι εντάσεις είναι μεγάλες: Η πρόταση πλαφόν χαρακτηρίστηκε από την Ισπανία την Τετάρτη ως «κοροϊδία», καθώς θα ενεργοποιηθεί μόνο εάν πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις. Οι όροι αυτοί είναι τόσο αυστηροί που ακόμη και κατά την ιστορική κορύφωση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου τον Αύγουστο δεν θα είχε ενεργοποιηθεί.

Η Γαλλία διαμαρτυρήθηκε επίσης, χαρακτηρίζοντας τους όρους ακραίους ενώ ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είπε ότι οι όροι ήταν «αιτία ανησυχίας».

Το πακέτο που θα εγκριθεί σήμερα περιλαμβάνει:

Μια πρόταση για τόπους διαπραγμάτευσης που θα απαιτηθούν για τη δημιουργία ενός νέου προσωρινού μηχανισμού ενδοημερήσιας διαχείρισης αστάθειας σε παράγωγα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έως τις 31 Ιανουαρίου 2023. Για να αποφευχθούν ακούσιες διαταραχές στις αγορές για συμβόλαια λιγότερο ρευστοποιήσιμα, το εργαλείο θα πρέπει να επικεντρωθεί στα προθεσμιακά ενεργειακά παράγωγα.

Μια κοινή πλατφόρμα αγορών για τον συντονισμό της αναπλήρωσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Τα κράτη-μέλη θα απαιτούσαν από τις εταιρείες φυσικού αερίου τους να συμμετέχουν στην ομαδοποίηση της ζήτησης με όγκους ίσους τουλάχιστον με το 15% των στόχων πλήρωσης αποθήκευσης. Οι εταιρείες θα μπορούσαν να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη διαπραγμάτευση μακροπρόθεσμων συμβάσεων.

Πηγή: Euro2day