You are here

Πλησιάζει στο 3,3% το έλλειμμα της Ολλανδίας

23/03/2004 11:21
Η Ολλανδία, που ασκούσε δεινή κριτική στα ελλείμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, θα βρεθεί και αυτή στη δύσκολη θέση να αποδεχθεί ότι παραβιάζει τους κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας του Συμφώνου Σταθερότητας.

Η επίσημη υπηρεσία στατιστικών μελετών της χώρας, το Κεντρικό Γραφείο Σχεδιασμού (CΡΒ), ανακοίνωσε, χθες, ότι χωρίς περαιτέρω περικοπές το δημοσιονομικό έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 3,3% του ΑΕΠ, από 3% που είναι το ανώτατο αποδεκτό όριο. Η ίδια η κεντροδεξιά κυβέρνηση της χώρας, που υποστήριζε θερμά την ανάγκη για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, προέβλεψε πρόσφατα έλλειμμα 2,9% για φέτος, επισημαίνοντας ότι θα εξαναγκαστεί να εφαρμόσει περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση.

Το CΡΒ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για το χρέος της γενικής κυβέρνησης, το οποίο ενδέχεται να αυξηθεί στο 58% φέτος, πλησιάζοντας επικίνδυνα το πλαφόν του 60%.

Επιβεβαιώνοντας τα μεγέθη που είχαν διαρρεύσει στον Τύπο την προηγούμενη εβδομάδα, το CΡΒ αναθεώρησε ανοδικά τις εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ, σε 1,25% από 1,1% φέτος, και σε 1,5% από 1,4% το 2005, τονίζοντας, όμως, πάντα, ότι οι επιδόσεις της ολλανδικής οικονομίας θα είναι κατώτερες από τη μέση επίδοση της ευρωζώνης.

«Το δ τρίμηνο του 2003, η Ολλανδία φαίνεται πως εξήλθε αργά από την ύφεση, αλλά η ανάκαμψη είναι ακόμη πολύ εύθραυστη. Εχουμε μείνει πίσω σε σχέση με την υπόλοιπη ευρωζώνη», είπε ο διευθυντής του CΡΒ, Χενκ Ντον.

Η ολλανδική οικονομία, η οποία αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση τη δεκαετία του 1990, για τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξής της και για τη χαμηλή ανεργία, κατέγραψε πέρσι τη σοβαρότερη ύφεσή της από το 1982 (-0,8%) -με αποτέλεσμα να έχει τη χειρότερη απόδοση στην ευρωζώνη. Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας βοηθά τον εξαγωγικό τομέα, αλλά η εγχώρια ζήτηση παραμένει εξασθενημένη.

Οι λόγοι Οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν βραδείς, γιατί η ολλανδική οικονομία έπαψε να είναι ανταγωνιστική, εξαιτίας του υψηλού κόστους απασχόλησης αλλά και του ενισχυμένου ευρώ. Σύμφωνα με επίσημες προβλέψεις, η ανεργία στη χώρα θα επιδεινωθεί στο 6,5% φέτος από 5,1% το 2003, και θα φθάσει το 7,0% το 2005.

Το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών για να θέσει υπό έλεγχο το δημοσιονομικό έλλειμμα ενδέχεται να ανακόψει την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας.

Λίγο πολύ, και οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, αλλά και η βρετανική, βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, με τα δημοσιονομικά να βρίσκονται στο «κόκκινο».

Γαλλία και Γερμανία θα υπερβούν κατά πάσα πιθανότητα το όριο του 3% για τρίτη συνεχή χρονιά φέτος, ενώ και το βρετανικό έλλειμμα ανήλθε πέρσι στο 3,2% του ΑΕΠ.

Χειρότερη επίδοση

Η ολλανδική οικονομία, η οποία αποτελούσε παράδειγμα προς μίμηση τη δεκαετία του 1990, για τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξής της και για τη χαμηλή ανεργία, κατέγραψε πέρσι τη σοβαρότερη ύφεσή της από το 1982 (-0,8%) - με αποτέλεσμα να έχει τη χειρότερη απόδοση στην ευρωζώνη.