You are here

Ποικίλες οι προτεραιότητες των βρετανικών επιχειρήσεων ενόψει Brexit

21/12/2016 12:02
Τις διαφορετικές προτεραιότητες ενόψει του Brexit που θέτουν οι επιχειρήσεις ανά τομέα οικονομίας στη Βρετανία αποκαλύπτει έρευνα του μεγαλύτερου εργοδοτικού οργανισμού της χώρας.

Η Συνομοσπονδία Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI) πραγματοποίησε χιλιάδες συνεντεύξεις με επιχειρήσεις από 18 τομείς οικονομικής δραστηριότητας, ανακαλύπτοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το πού θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ: το καθεστώς που θα διέπει τις εμπορικές συναλλαγές με την ήπειρο, το μεταναστευτικό σύστημα ή το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των βρετανικών επιχειρήσεων.

«Η έξοδος από την ΕΕ είναι μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία και όλοι οι τομείς της οικονομίας θέτουν τις προτεραιότητές τους ώστε να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση. Η κυβέρνηση θα χρειαστεί να υιοθετήσει μία προσέγγιση ‘για όλη την οικονομία’ αν θέλει να αποφύγει να αφήσει πίσω τομείς της οικονομίας», δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του CBI Κάρολαϊν Φέιρμπερν.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για τα εστιατόρια, τις εταιρείες χημικών και πλαστικών, καθώς και για επιχειρήσεις που παρέχουν ανεφοδιασμό και αποθήκευση προϊόντων στη Βρετανία βασικό μέλημα είναι να μπορούν να συνεχίσουν να προσλαμβάνουν προσωπικό από το εξωτερικό.

Για τις αεροπορικές εταιρείες και την ευρύτερη βιομηχανία της αεροπλοΐας, που απασχολεί περίπου 1 εκατομμύρια εργαζόμενους, προτεραιότητα είναι μια συμφωνία που δε θα δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις των ταξιδιωτών και των αγαθών από και προς την Ευρώπη.

Οι κατασκευαστικές εταιρείες ενδιαφέρονται περισσότερο για το δυνητικό κόστος της εισαγωγής πρώτων υλών. Μαζί με τον μεταποιητικό τομέα, οι κατασκευαστικές ανησυχούν και για το καθεστώς σήμανσης της ποιότητας των προϊόντων τους που απαιτείται για τη διοχέτευσή τους στην ενιαία αγορά.