You are here

Πολιτικές εξελίξεις δρομολογεί στη Γερμανία η εκλογή νέας ηγεσίας του SPD

06/12/2019 17:39
Από σήμερα και επίσημα το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα –το αρχαιότερο της Ευρώπης- έχει στην ηγεσία του δύο Προέδρους και μάλιστα είναι και οι εκπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας του.
Σε ένα ιστορικής σημασίας συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών που ξεκίνησε σήμερα στο Βερολίνο, επικυρώθηκε και από τους συνέδρους το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των μελών του κόμματος, που ανέδειξαν στην ηγεσία τον Νόρμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς και την Σάσκια Έσκεν.

Την απόφαση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών να επιχειρήσουν την αριστερή στροφή στο κόμμα τους δείχνει και τα υψηλά ποσοστά που έλαβαν οι Πρόεδροι του, καθώς ο Μπόργιανς έλαβε το 89% των ψήφων των συνέδρων και η Έσκεν το 76%.

Να σημειωθεί πως η προηγούμενη Πρόεδρος του κόμματος, Αντρέα Νάλες, σε ανάλογη διαδικασία είχε λάβει το 66%.

Οι δύο νέοι ηγέτες των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών τάσσονται υπέρ της αποχώρησης του κόμματος από τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ.

Προκειμένου να μείνουν ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος, περισσότερα χρήματα για δημόσιες επενδύσεις, καθώς και για το περιβάλλον.

Κάτι τέτοιο αρνούνται μέχρι στιγμής οι Χριστιανοδημοκράτες και υποστηρίζουν πως θα μπορούσαν να συζητήσουν κάποιες από τις νέες προτάσεις των Σοσιαλδημοκρατών, μόνον εάν αυτοί εγγυηθούν πως θα παραμείνουν στον κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι το τέλος της θητείας του, δηλαδή το 2021.

Μετά τις παραπάνω εξελίξεις, υπάρχουν πολλές πιθανότητες μέσα στους επόμενους μήνες να υπάρξει η τελική ρήξη Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, που θα επιφέρει και τη διάλυση της κυβέρνησης στη Γερμανία.

Πιθανά σενάρια σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι –σύμφωνα με τους αναλυτές- η προκήρυξη νέων εκλογών, ή ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων.