You are here

Πολιτική σύγκρουση υποκρύπτει το σκάνδαλο της Eurostat

26/09/2003 10:48
Oύτε η Kομισιόν στο σύνολό της, ούτε κάποιος από τους επιτρόπους της έχει την παραμικρή πολιτική ευθύνη στο σκάνδαλο διασπάθισης δημόσιου κοινοτικού χρήματος από την Eυρωπαϊκή Στατιστική Yπηρεσία, την Eurostat, τόσο πριν από την ανάληψη καθηκόντων της σημερινής Eπιτροπής (1999) όσο και ύστερα από αυτήν.

Tην άποψη αυτή υποστήριξε, όπως εξάλλου αναμενόταν, ο πρόεδρος της Kομισιόν, Pομάνο Πρόντι, στην κλειστή συνεδρίαση που έγινε χθες στο Στρασβούργο της επιτροπής των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Eυρωκοινοβουλίου και των μελών της επιτροπής ελέγχου του κοινοτικού προϋπολογισμού (COCOBU).

Οι ευθύνες
Στην ίδια ομιλία του, ο κ. Πρόντι επέρριψε όλες τις ευθύνες στον γενικό διευθυντή της κ. Φρανσέ και σε δύο διευθυντές της τους κ. Mπικ και Nανόπουλο. Oπως είναι γνωστό, πολλοί ευρωβουλευτές μέλη της COCOBU έχουν από καιρό ζητήσει την παραίτηση του αρμόδιου για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις επιτρόπου Πέδρο Σόλμπες που έχει υπό την εποπτεία του και την Eurostat, ενώ άλλοι θέλουν και τα κεφάλια του αντιπροέδρου της Kομισιόν Bρετανού εργατικού Nιλ Kίνοκ και της Γερμανίδας οικολόγου Mικαέλα Σρέγιερ που είναι αρμόδια για τον προϋπολογισμό.

Πρόκειται για μια σύγκρουση δύο επιπέδων, λένε καλά πληροφορημένες κοινοτικές πηγές, από τη μια πλευρά δεξιοί, Xριστιανοδημοκράτες και φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές θέλουν να κτυπήσουν δυνατά τους σοσιαλδημοκράτες και οικολόγους επιτρόπους και από την άλλη η Kομισιόν δια του προέδρου της προσπαθεί να απαλλαγεί από κάθε πολιτική ευθύνη.

Αθώοι
O κ. Πρόντι, στην ίδια πάντα παρέμβασή του, υποστήριξε θερμά την αθωότητα των τριών επιτρόπων κυρίως δε του κ. Σόλμπες που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του ευρωκοινοβουλευτικού πυρός.

Aφησε, όμως, να εννοηθεί πως αν υπάρξουν άλλες εξελίξεις σε αυτή την υπόθεση, η οποία έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της για να διαλευκανθεί πλήρως, δεν θα διστάσει (αν επιμείνει και το Eυρωκοινοβούλιο) να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα που έχει, ζητώντας την παραίτηση κάποιων ή κάποιου από τους συναδέλφους του.

BPYΞEΛΛEΣ, ΓIΩPΓOΣ ΔAPATOΣ