You are here

Πολωνία: «Ολιγαρχία» από Γερμανία και Γαλλία στην ΕΕ

16/08/2022 20:40

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας είπε την Τρίτη ότι η Γαλλία και η Γερμανία διοικούν την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν μια «ντε φάκτο ολιγαρχία», αγνοώντας φωνές όπως η Πολωνία που προειδοποιούσε εδώ και καιρό για τον ρωσικό επεκτατισμό.

«Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αφήνονται να παρασυρθούν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι τώρα σε σοκ», έγραψε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε ένα άρθρο για τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Η επιστροφή του ρωσικού ιμπεριαλισμού δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη για εμάς», είπε.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Πολωνία ήταν στην πρώτη γραμμή της καταδίκης της Μόσχας, ζητώντας τις σκληρότερες δυνατές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και μαζικές προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

«Η Ευρώπη βρίσκεται στην παρούσα κατάστασή της όχι επειδή δεν έχει ενσωματωθεί επαρκώς, αλλά επειδή αρνήθηκε να ακούσει την αλήθεια», είπε.

«Η φωνή που ακουγόταν από την Πολωνία για αρκετά χρόνια»

Ο Μοραβιέτσκι είπε ότι η ΕΕ απέτυχε να λάβει υπ' όψιν τις προειδοποιήσεις της χώρας του σχετικά με τη Ρωσία, κάτι που υποδεικνύει ένα «μεγαλύτερο πρόβλημα» στο μπλοκ.

«Στα χαρτιά, όλα τα κράτη μέλη είναι ίσα. Αλλά η πολιτική πραγματικότητα δείχνει ότι το βάρος της γερμανικής και της γαλλικής φωνής είναι κυρίαρχο. Έχουμε να κάνουμε με μια επίσημη δημοκρατία αλλά μια de facto ολιγαρχία όπου την εξουσία κατέχουν αυτοί που είναι οι ισχυρότεροι», σημείωσε.

Ο Πολωνός Πρωθυπουργός είχε προηγουμένως επικρίνει τα μέλη της ΕΕ που συμφώνησαν να εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου και τώρα αγωνίζονται να δημιουργήσουν ενεργειακά αποθέματα για τον ερχόμενο χειμώνα.

Σε μια προφανή νύξη για τη Γερμανία, είχε πει στο Euronews τον Μάιο: «Ήταν κοντόφθαλμοι γιατί δεν μπορούσαν να φανταστούν τι θα συνέβαινε με αυτήν την εξάρτηση. Και ο Πούτιν το χρησιμοποίησε ως εκβιασμό έναντι της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εν τω μεταξύ, η Βαρσοβία είναι επίσης σε διαμάχη με τις Βρυξέλλες σχετικά με τα κεφάλαια ανάκαμψης μετά την Covid-19 που μπλόκαρε η Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω ανησυχιών ότι η πρόσφατη πολωνική νομοθεσία διαβρώνει το κράτος δικαίου στη χώρα.

Οι Βρυξέλλες αρνήθηκαν να αποδεσμεύσουν αυτά τα κεφάλαια λόγω ανησυχιών ότι ένας αμφιλεγόμενος πειθαρχικός μηχανισμός για δικαστές στην Πολωνία υπονόμευε τη δικαστική ανεξαρτησία.

Η Πολωνία ανακοίνωσε τον Μάιο ότι ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για τα δεσμευμένα κεφάλαια, λέγοντας ότι αναμένει να λάβει περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ «εντός μηνών».