You are here

Πολύ ψηλά τα επίπεδα ρύπανσης στο μετρό του Λονδίνου κατέδειξε έρευνα

11/01/2019 11:26

Tα επίπεδα ρύπανσης στο μετρό του Λονδίνου είναι τόσο ψηλά που μόνο μία ώρα που περνά κάποιος εκεί είναι σαν να έχει ταξιδέψει μια ολόκληρη μέρα σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, κατέδειξε νέα έρευνα.

Σε κάποιους σταθμούς μάλιστα η ρύπανση είναι 50 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που μετρήθηκε στο δρόμο. Η έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό της Επιτροπής Μεταφορών του Λονδίνου (TfL) και δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη.

'Εχει υπολογιστεί ότι σχεδόν 9,500 κάτοικοι στο Λονδίνο πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του 2015.

Το μετρό του Λονδίνου είναι από τα αρχαιότερα στον κόσμο και κάποιες από τις διαδρομές και σταθμοί είναι του 1863 οι οποίοι δεν διαθέτουν καν επαρκή συστήματα εξαερισμού.

Στο σταθμό με το μεγαλύτερο βάθος αυτόν του Hampstead, υπολογίστηκε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι 492 μικρογραμμάρια αιωρούμενων σωματιδίων σε μια περίοδο 10 ημερών. Η αντίστοιχη μέτρηση στην Σκωτία ήταν μόλις 3 μικρογραμμάρια και 16 σε ένα πολυσύχναστο δρόμο του Λονδίνου. Ο ΠΟΥ συστήσει ότι οι μετρήσεις αυτές δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 25 μικρογραμμάρια την ημέρα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που ευθύνεται για ασθένειες του καρδιαγγειακού , του αναπνευστικού και για καρκίνους. 

Η έρευνα για το μετρό του Λονδίνου αναφέρει ρητά ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να γίνει ακριβής αξιολόγηση για τους κινδύνους στην υγεία των επιβατών αλλά είναι βέβαιο ότι υπάρχει ρίσκο.

Ο Διευθυντής της Επιτροπής Μεταφορών διαβεβαίωσε ότι λαμβάνονται μέτρα για να υπάρχει καθαρός αέρας στο μετρό. 

ΚΥΠΕ