You are here

Πως το γερμανικό σύστημα υγείας αντιμετωπίζει την πανδημία του κορωνοϊού

31/03/2020 20:42

Τα 63 χιλιάδες σήμερα τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία και οι θάνατοι από τον ιό τους 583.

Η Γερμανία, παρά τα πάρα πολλά κρούσματα, που την κατατάσσουν στην πέμπτη θέση παγκοσμίως, εξακολουθεί να έχουν χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας, που προς το παρόν φθάνει το 0,8%.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Robert Koch, η πλειοψηφία των θυμάτων αφορά άνδρες άνω των 80 ετών, ενώ ο αριθμός αυτός για τους κάτω των 60 ετών είναι 31 (σε σύνολο 583).

Το ίδιο ινστιτούτο αναφέρει πως η χαμηλή θνησιμότητα δικαιολογείται -εν μέρει- και από το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρουσμάτων, δηλαδή το 57%, είναι άνδρες ηλικίας 40-45 ετών, άτομα δηλαδή πού έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να επιζήσουν του ιού.

Την ίδια στιγμή η Γερμανία και το δημόσιο υγειονομικό της σύστημα διαθέτουν το μεγαλύτερο αριθμό κλινών ΜΕΘ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, οι ΜΕΘ φθάνουν τις 28.000, δηλαδή σε 100.000 κατοίκους αντιστοιχούν 33 κλίνες, ενώ στην Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 12,5 και στην Ολλανδία μόλις 7,1.

Αυτό σημαίνει πως όλα τα σοβαρά και πολύ σοβαρά περιστατικά μπορεί να αντιμετωπισθούν άμεσα και με άνεση σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου το πολύ καλά εκπαιδευμένο προσωπικό έχει μεγάλες πιθανότητες να αποθεραπεύσει τον ασθενή.

Επίσης, η γερμανική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κινήσεις ώστε να διπλασιάσει τον αριθμό αυτό των κλινών ΜΕΘ, δημιουργώντας προσωρινά νοσοκομεία σε ξενοδοχεία ή δημόσιους κλειστούς χώρους.

Να σημειωθεί πως τις τελευταίες ημέρες σε ΜΕΘ πολλών γερμανικών νοσοκομείων έχουν μεταφερθεί 130 ασθενείς από τη βόρεια Ιταλία και τη Γαλλία.

Επιπρόσθετος παράγοντας είναι ότι έχουν πραγματοποιηθεί πολλές χιλιάδες τεστ σε μέρος του πληθυσμού που ανήκαν στο περιβάλλον ασθενών του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα μεγάλο τμήμα αυτών των ατόμων να έχει απομονωθεί.

Και εδώ στόχος των αρχών είναι να συνεχισθεί η τακτική αυτή, φθάνοντας μέχρι τις επόμενες εβδομάδες στα 200.000 τεστ.

Ο ιός εξαιτίας μέτρων που έχουν παρθεί δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει στις μεγάλες ευπαθείς ηλικίες στο βαθμό που αυτό έγινε σε χώρες, όπως η Ιταλία.

Με άλλα λόγια είναι ιδιαίτερα σημαντικό πως δεν υπάρχουν μαζικά κρούσματα σε γηροκομεία της Γερμανίας, με εξαίρεση βέβαια κάποια περιστατικά στη δυτική Γερμανία.

Οι ειδικοί επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων για να μην υπάρξει μεγάλη διάδοση του κορωνοϊού στον πληθυσμό, λέγοντας πως εάν αυτά δεν συνεχισθούν και στις επόμενες εβδομάδες είναι πολύ πιθανό στις αρχές του καλοκαιριού να έχουν νοσήσει μέχρι και 1,3 εκατομμύρια πολίτες της χώρας.