You are here

Πως προσαρμόζονται τα νοικοκυριά μετά ένα σοκ χρέους

28/09/2022 10:48

Την ανατομία της κατανάλωσης, σε μία κρίση χρέους των νοικοκυριών σε ξένο νόμισμα, εξετάζει νέα μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Συγκεκριμένα, η έρευνα της ΕΚΤ, μελετά το πώς προσαρμόζονται τα νοικοκυριά σε ένα μεγάλο σοκ χρέους, μελετώντας τις αντιδράσεις των νοικοκυριών σε μια ανατίμηση τους χρέους των νοικοκυριών, σε ξένο νόμισμα, κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης υποτίμησης στην Ουγγαρία.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, σε σχέση με παρόμοιους οφειλέτες σε τοπικό νόμισμα, οι οφειλέτες σε ξένο νόμισμα φαίνεται να μειώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες, σε αναλογία περίπου ένα προς ένα, με αυξημένη εξυπηρέτηση του χρέους.

Αυτό όπως αναφέρει η μελέτη, υποδηλώνει τους δεσμευτικούς περιορισμούς της ρευστότητας.

Οι οφειλέτες σε ξένο νόμισμα, μειώνουν την ποσότητα και την ποιότητα των δαπανών, σύμφωνα με τις μη ομοιοθετικές προτιμήσεις και την αποφυγή από την ποιότητα. Η ΕΚΤ, σημειώνει ότι, η αναπροσαρμογή του χρέους δεν έχει καμία επίδραση στην κατάσταση, τις ώρες εργασίες ή τις αποδοχές στην αγορά εργασίας, ωστόσο υπάρχει μικρή προσαρμογή προς τις ξένες ροές εισοδήματος, καθώς και σημαντική αύξηση της εγχώριας παραγωγής.

Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, η κατανόηση του τρόπου προσαρμογής των νοικοκυριών σε ένα τέτοιο σενάριο, είναι το κλειδί για το σχεδιασμό των πολιτικών ελάφρυνσης του χρέους και της μακροπροληπτικής εποπτείας, καθώς και για τη βελτίωση της ευημερίας των καταναλωτών σε μια περίοδο ανάκαμψης.

Η έρευνα της ΕΚΤ, εστιάζει σε ένα επεισόδιο μεγάλης υποτίμησης του τοπικού νομίσματος Ουγγαρίας, η οποία ξεκίνησε το 2008, ενώ πριν την υποτίμηση τα δύο τρίτα του χρέους νοικοκυριών ήταν σε ξένο νόμισμα.

Η υποτίμηση του τοπικού νομίσματος ήταν απότομη κατά περίπου 30%, ενώ αύξησε το χρέος των νοικοκυριών για τους δανειολήπτες σε ξένο νόμισμα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το συνολικό χρέος των νοικοκυριών σε 40% του ΑΕΠ από 35%.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, τα επίπεδα χρέους των δανειοληπτών στο τοπικό νόμισμα δεν επηρεάστηκαν, παρόλα αυτά η υποτίμηση οδήγησε σε απότομη πτώση της κατανάλωσης, η οποία μειώθηκε κατά 10% από το 2008 μέχρι το 2012.

Χρησιμοποιώντας την έρευνα Ουγγρικού Οικογενειακού Προϋπολογισμού και Συνθηκών Διαβίωσης 2005 -2012, η ΕΚΤ, μελετά την προσαρμογή, συγκρίνοντας τη δυναμική κατανάλωσης δανειοληπτών ξένου και τοπικού νομίσματος, πριν και μετά την αναπροσαρμογή του χρέους νοικοκυριών.

Συμπέρασμα της ΕΚΤ, είναι ότι τα νοικοκυριά με χρέος σε ξένο νόμισμα μειώνουν σημαντικά την κατανάλωση, σε αντίθεση με τα νοικοκυριά με χρέος σε τοπικό νόμισμα. Η μη διαρκής κατανάλωση, σημειώνει η ΕΚΤ, μειώνεται σε αναλογία 1:1 με την αύξηση των πληρωμών τους χρέους, κάτι που φέρνει μια οριακή τάση για κατανάλωση.