You are here

Πώς τα επιτόκια αλλάζουν καταναλωτική συμπεριφορά

29/09/2022 10:31

Την καταναλωτική συμπεριφορά αποταμίευσης σε χαμηλά και αρνητικά επιτόκια, εξετάζει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Χρησιμοποιώντας ομάδα καταναλωτών από μια έρευνα πολλών χωρών, η ΕΚΤ, παρουσιάζει πως η δύναμη της μετάδοσης των επιτοκίων στις αποταμιεύσεις ποικίλει, ανάλογα με το επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων.

Η μετάδοση είναι θετική, όταν τα επιτόκια είναι ψηλά αλλά μειώνονται με σταθερούς ρυθμούς, σε χαμηλότερα επίπεδα. Όταν φτάσει πολύ χαμηλά επίπεδα, η απόκριση εξοικονόμησης μπορεί ακόμη και να αντιστρέψει το πρόσημο, σύμφωνα με την ΕΚΤ.

Σημειώνεται, ότι τον Ιούνιο του 2014, η ΕΚΤ μείωσε ένα από τα βασικά επιτόκια πολιτικής της σε αρνητικό έδαφος, ώστε να παράσχει περισσότερη νομισματική χαλάρωση και να ενθαρρύνει τις τράπεζες να τονώσουν την πίστωση στην οικονομία.

Η ΕΚΤ αναφέρει ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επιτόκια των νοικοκυριών ήταν κατά μέσο όρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα την σημαντική εμπειρική ανάλυση των επιπτώσεων χαμηλών και αρνητικών ονομαστικών επιτοκίων, στη κερδοφορία, στον δανεισμό των τραπεζών, αλλά και στη συμπεριφορά δανεισμού και ανάληψης κινδύνου.

Η μελέτη της ΕΚΤ, εστιάζει στα μικροδεδομένα σχετικά με το πως λαμβάνουν υπόψη τα νοικοκυριά τα επιτόκια, όταν αλλάζουν αποταμιευτική συμπεριφορά, και εάν η φύση της ανταπόκρισης των αποταμιεύσεων των νοικοκυριών, στα επιτόκια εξαρτάται από το επίπεδο τους.

Αναφορικά με τα μικροδεδομένα, η ΕΚΤ, εξηγεί ότι υποδηλώνουν συντριπτικά ότι οι καταναλωτές δεν λαμβάνουν αποφάσεις για αποταμίευση με καθαρά πραγματικούς όρους, ενώ η σημασία των ονομαστικών αναπαραστάσεων στις αποφάσεις τους, είναι κρίσιμη, τονίζει η ΕΚΤ.

Όσον αφορά στην φύση ανταπόκρισης, τα μικροδεδομένα δείχνουν πως η ισχύς και το πρόσημο της μετάδοσης των επιτοκίων στις αποταμιεύσεις, μπορεί να εξαρτάται από το επίπεδο των ονομαστικών επιτοκίων.

Η ΕΚΤ, σημειώνει ότι ειδικά στο ζήτημα επιπέδου των επιτοκίων, υποδεικνύονται περαιτέρω σημαντικά ερωτήματα όσον αφορά την πολιτική.