You are here

ΠΟΥ: Ένα στα δέκα κρούσματα εργαζόμενος στον τομέα υγείας

26/03/2020 16:47

Ένα στα δέκα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ευρώπη αφορά εργαζόμενους στον τομέα της υγείας σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σε διάσκεψη Τύπου του τμήματος Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από την Κοπεγχάγη, μέσω της ιστοσελίδας του στο Facebook.

O επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε και άλλοι ειδικοί απάντησαν σε ερωτήματα για που αφορούν την ψυχολογική υγεία και ευημερία των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σημειώνοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών αλλά και μεταξύ των κυβερνήσεων, καθώς και την ανάγκη πρόσβασης σε υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης.

Από την τελευταία διάσκεψη Τύπου η οποία έγινε πριν από πάνω από μια εβδομάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων από τον COVID-19 στην περιοχή μας έχει τριπλασιαστεί», είπε ο κ. Κλούγκε σε εισαγωγική του δήλωση. Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα έντονος στην Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελβετία, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή περιφέρεια του ΠΟΥ έχει ανακοινώσει πάνω από 220.000 κρούσματα και 11.987 θανάτους που συνδέονται με τον COVID-19.

Αυτό σημαίνει ότι ανά το παγκόσμιο περίπου 6 στα 10 κρούσματα και 7 στους 10 θανάτους ανακοινώνονται στην περιοχή μας, σημείωσε.

Αυτή την ώρα που μιλάμε, είπε, ο παγκόσμιος αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 400.000.

Από τα διαθέσιμα στοιχεία, γνωρίζουμε επίσης ότι ένα στα δέκα κρούσματα αφορά εργαζομένους στον τομέα της υγείας και ότι πολλοί περισσότεροι βρίσκονται σε καραντίνα, κάτι που επηρεάζει την ικανότητα των υπηρεσιών υγείας μας να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΠΟΥ αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για όλους μας, είναι ότι η Ιταλία χθες ανακοίνωσε 6.200 κρούσματα που αφορούν εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, σημειώνοντας ότι «πρέπει όλοι μας να αναλάβουμε δράση για να προστατέψουμε αυτούς τους θαρραλέους ανθρώπους όσο πιο καλά μπορούμε».

Ανταποκρίνονται ακούραστα για να σας προστατέψουν και να σας περιθάλψουν, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τα επίπεδα άγχους τους αυτές τις ώρες, όμως κάνουν μεγάλες θυσίες για όφελος της ευρύτερης κοινότητας τους, ανέφερε.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή, αρχίζουμε να βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις, συνέχισε ο κ. Κλούγκε, ανακοινώνοντας ότι η Ιταλία, η οποία έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή μόλις σημείωσε μια ελαφρά μείωση του ρυθμού αύξησης κρουσμάτων.

Σύντομα, είπε, «θα μπορέσουμε να δούμε το βαθμό στον οποίο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή σε πολλές χώρες έχουν κάποιο αποτέλεσμα». Σε αυτή την κατάσταση, πρόσθεσε, χρειάζεται να παραμείνουμε αισιόδοξοι, και υγιείς σωματικά και ψυχικά καθώς αυτό αποτελεί κλειδί για την ψυχολογική μας ανθεκτικότητα να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση ενωμένοι.

«Ο κάθε ένας από εμάς αποτελεί μέρος μιας κοινότητας. Είναι στην ανθρώπινη φύση μας να φροντίζουμε ο ένας τον άλλο καθώς και εμείς από την πλευρά μας αναζητούμε κοινωνική και συναισθηματική στήριξη από άλλους», σημείωσε.

Οι ανησυχίες και οι φόβοι μας δεν πρέπει να αγνοούνται αλλά να αντιμετωπίζονται με το κάθε άτομο, τις κοινότητές και τις κυβερνήσεις, είπε.

Αναφορά έκανε σε υλικό που διαθέτει ο ΠΟΥ για την ψυχολογική υποστήριξη όλων των μελών της κοινωνίας, περιλαμβανομένων μικρών και μεγάλων, αλλά και ευάλωτων ομάδων όπως μεταναστών και προσφύγων, ατόμων που βρίσκονται έγκλειστα στη φυλακή ή σε ιδρύματα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ανέφερε ότι γνωρίζουμε τι πρέπει να γίνει. Πρέπει να επικεντρωθούμε στον περιορισμό της εξάπλωσης μαζί με τον μετριασμό των επιπτώσεων και να προστατέψουμε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, σημείωσε ο κ. Κλούγκε ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. «Δεν πρόκειται να είναι σπριντ, θα είναι μαραθώνιος», τόνισε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί το ζήτημα το χειρίζονται οι αρχηγοί κρατών μαζί με τους Υπουργούς Υγείας σε πολλές χώρες.

Αναγνώρισε ότι και ο ίδιος πιάστηκε εξ’ απροόπτου από την ταχύτητα εξάπλωσης του ιού και τόνισε την ανάγκη ο τομέας της υγείας να βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας μελλοντικά καθώς και την ανάγκη για αλληλεγγύη μεταξύ ανθρώπων αλλά και κυβερνήσεων.