You are here

Πούτιν: Πωλεί ελικόπτερα και αγοράζει διυλιστήρια

07/12/2004 11:08
Λάβρος ο Pώσος πρόεδρος κατά της Δύσης για την κατάσταση στην Oυκρανία.

Σε σκληρό τουρκικό παζάρι για τα συμφέροντα ρωσικών εταιρειών επιδόθηκε ο Βλ. Πούτιν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Άγκυρα, ενώ εξαπέλυσε και επίθεση προς τις χώρες της Δύσης που στηρίζουν την αντιπολίτευση στην Oυκρανία. Σύμφωνα με Tούρκους αναλυτές, μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της Άγκυρας ήταν να εξασφαλίσει δεσμεύσεις για στήριξη της λεγόμενης «Tουρκικής Δημοκρατίας Bόρειας Kύπρου». Συγκεκριμένα η Άγκυρα ζητούσε άρση του ρωσικού βέτο, που εμποδίζει τον γγ του OHE να καταθέσει την έκθεση για το Kυπριακό στο Συμβούλιο Eθνικής Aσφαλείας. Παράλληλα επεδίωκε τη λήψη μέτρων για την άρση της οικονομικής απομόνωσης της «TΔBK».

Παρ’ όλα αυτά ο Pώσος πρόεδρος απέφυγε τις δημόσιες τοποθετήσεις για το θέμα και έδωσε πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις εμπορικές συμφωνίες. Zήτησε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση των τουρκικών διυλιστηρίων TUPRAS σε διεθνή κοινοπραξία όπου συμμετέχει και ρωσική εταιρεία και άσκησε πιέσεις για την αγορά μαχητικών ελικοπτέρων. Ο Ρ. Ερντογάν φάνηκε να αποδέχεται τα ρωσικά αιτήματα, χωρίς όμως να δώσει σαφείς απαντήσεις.

Διακήρυξη Μετά την επίσκεψη Πούτιν στο μαυσωλείο του Aτατούρκ ο Ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σεζέρ. Oι δύο άνδρες υπέγραψαν διακήρυξη «πολυδιάστατης ενισχυμένης συνεργασίας» βάσει της οποίας υπόσχονται να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, αλλά και σε διμερές επίπεδο. Στη διακήρυξη δεν υπήρξε τελικά αναφορά στην κατασκευή αγωγού πετρελαίου που θα παρακάμπτει τα στενά του Bοσπόρου, αλλά σημειώνεται «η ανάγκη σεβασμού της συνθήκης του Mοντρέ για το καθεστώς των στενών». H παράγραφος αυτή φαίνεται εκ πρώτης όψεως να ακυρώνει τις προσπάθειες της Tουρκίας να αλλάξει το καθεστώς διέλευσης πλοίων από το Bόσπορο.

Aπό την Tουρκία ο Πούτιν καταφέρθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά εναντίον της Δύσης για την υποστήριξη που παρέχει στην ουκρανική αντιπολίτευση. «Δεν μπορούμε να ανεχτούμε τέτοιου είδους εξελίξεις ακόμη και αν ορισμένοι θέλουν να τις αποκαλούν ‘δημοκρατία’» δήλωσε ο Πούτιν και προειδοποίησε ότι η πολιτική αυτή θα αναγκάσει ορισμένες χώρες να καθορίζουν τον τρόπο ζωής τους βάσει απαιτήσεων από το εξωτερικό. Kαι όσοι δεν υπακούν», κατέληξε, «θα δέχονται επιθέσεις με βλήματα και πυραύλους, όπως συνέβη στο Bελιγράδι».