You are here

Πρακτικά ΕΚΤ: Δέσμη μέτρων καθώς η ανάπτυξη δείχνει πιο αδύναμη

22/08/2019 16:13

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πακέτο δράσης –όπως ο συνδυασμός μείωσης επιτοκίων και αγορών assets- είναι πιο αποτελεσματικός από μία σειρά επιλεκτικών δράσεων», τονίζουν οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανησυχούν ότι η ανάπτυξη είναι ακόμη πιο αδύναμη από αυτή που πίστευαν νωρίτερα, ενώ ένα πακέτο μέτρων ίσως είναι ο καλύτερος τρόπος για να διαχειριστούν την επιβράδυνση, σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασής τους.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε αυτά παρουσιάζονται οι επιλογές που είναι στο τραπέζι της ΕΚΤ και που περιλαμβάνουν έναν συνδυασμό περικοπών επιτοκίων, αγορών assets και αλλαγών στο guidance για τα επιτόκια.

«Αυτό που εκφράστηκε είναι ότι οι διάφορες απόψεις πρέπει να θεωρηθούν ως ένα πακέτο, πχ ένας συνδυασμός εργαλείων με σημαντική συμπληρωματικότητα και συνέργειες», δηλώνει η ΕΚΤ.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι ένα πακέτο –όπως ο συνδυασμός μείωσης επιτοκίων και αγορών assets- είναι πιο αποτελεσματικό από μία σειρά επιλεκτικών δράσεων», προσθέτει.

Κάποιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι τα αρνητικά επιτόκια αυξάνουν την πίεση στον τραπεζικό τομέα, ενώ άλλοι προειδοποίησαν για τις συνέπειες μίας τέτοιας αλλαγής πολιτικής.

«Οι διαθέσιμοι ήπιοι δείκτες προς το παρόν δείχνουν σε χαμηλότερη ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του 2019, αυξάνοντας περισσότερες γενικές αμφιβολίες όσον αφορά την αναμενόμενη ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τα καθοδικά ρίσκα είναι πιο εκτεταμένα και η επιμονή τους θα μπορούσε τελικά να απαιτήσει μία αναθεώρηση στο βασικό σενάριο ανάπτυξης».

Πηγή: Euro2day