You are here

Πρακτικά ΕΚΤ: Η μειοψηφία ζητά πιο αργή αύξηση επιτοκίων

25/11/2022 09:42

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φοβήθηκαν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να εδραιωθεί στην τελευταία τους συνεδρίαση πολιτικής, επομένως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της 26ης-27ης Οκτωβρίου την Πέμπτη.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στο 1,5% στην τελευταία της συνεδρίαση για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού, ανεβάζοντας τις συνολικές της αυξήσεις στις 200 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο, προχωρώντας στην ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής της που έχει καταγραφεί.

Όπως μεταδίδει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έθεσαν επίσης στην ημερήσια διάταξη τη μείωση του ισολογισμού της τράπεζας ύψους 9 τρισ. ευρώ.

«Ήταν επίσης σαφές ότι τα επιτόκια θα έπρεπε να αυξηθούν περαιτέρω για να φτάσουν σε ένα επίπεδο που θα αποδώσει τον μεσοπρόθεσμο στόχο (πληθωρισμού) ύψους 2% της ΕΚΤ», έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Η ΕΚΤ πρόσθεσε ότι ορισμένοι φορείς χάραξης πολιτικής εξέφρασαν ακόμη και την άποψη ότι «η νομισματική σύσφιξη πιθανότατα θα πρέπει να συνεχιστεί μετά την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής και τη μετακίνηση σε γενικά ουδέτερη περιοχή».

Η αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης υποστηρίχθηκε από μεγάλη πλειοψηφία, αν και «λίγοι» ήθελαν μια μικρότερη κίνηση κατά 50 μονάδες βάσης.

Πηγή: Euro2day