You are here

Πράσινο φως από Επιτροπή ΕΚ για δημιουργία νέου σώματος για καλύτερη προστασία συνόρων ΕΕ

12/02/2019 06:54

Το πράσινο φως για δημιουργία ενός νέου σώματος στελεχωμένου με 10 χιλιάδες άτομα για καλύτερη προστασία των συνόρων της ΕΕ και διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων άναψε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αποφάσισε να υποστηρίξει τη λήψη νέων μέτρων για ενίσχυση  της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων στα θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.
 
 Η αναθεώρηση του Oργανισμού Frontex στοχεύει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων, να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν και να διασφαλίσει τη στρατηγική ετοιμότητα της ΕΕ στο μέλλον στον τομέα της ασφάλειας και της μετανάστευσης.
 
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών συμφώνησε στη δημιουργία ενός νέου σώματος για υποστήριξη των χωρών της ΕΕ. Αυτό το νέο σώμα θα μπορεί έπειτα από αίτημα ενός κράτους μέλους να προβαίνει σε έλεγχο των συνόρων, διαχείριση των μεταναστευτικών ροών ή των καθηκόντων που αφορούν τις επιστροφές μεταναστών στις χώρες τους. Θα περιλαμβάνει επίσης μια ομάδα ταχείας ανταπόκρισης για γρήγορες παρεμβάσεις στα σύνορα.
 
Το σώμα αυτό θα αποτελείται από 5 χιλιάδες άτομα από τον Frontex και τα κράτη μέλη, δυο χρόνια αφού τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανονισμοί. Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σταδιακά στα 10 χιλιάδες άτομα πέντε χρόνια αφού τεθούν σε ισχύ οι κανονισμοί. Επί του παρόντος ο Οργανισμός στηρίζεται μόνο στις συνεισφορές των κρατών μελών.
 
Μετά τον εκσυγχρονισμό του ο Οργανισμός θα μπορεί να υποστηρίζει της διαδικασίες επαναπατρισμού στα κράτη μέλη, για παράδειγμα αναγνωρίζοντας όσους μη πολίτες της ΕΕ διαμένουν παράτυπα σε αυτά και βοηθώντας τις χώρες της ΕΕ να αποκτήσουν ταξιδιωτικά έγγραφα για αυτούς που πρόκειται να επαναπατριστούν. Οι νέοι κανονισμοί θα ενισχύσουν επίσης τη συνεργασία μεταξύ του Frontex και της Υπηρεσίας Ασύλου της ΕΕ διασφαλίζοντας τον συντονισμό τους.
 
Με τους νέους κανονισμούς, ο Οργανισμός θα μπορεί να οργανώνει κοινές επιχειρήσεις με μη κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τώρα αυτό περιορίζεται στις χώρες που γειτνιάζουν με την ΕΕ.
 
Οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών συμφώνησαν επίσης διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες για σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων στις παρεμβάσεις για επαναπατρισμό και στις δραστηριότητες με τρίτες χώρες.
 
Η Εισηγήτρια του θέματος Ρομπέρτα Μετσόλα δήλωσε πως αυτή η στιγμή είναι κομβικής σημασίας και πως «έχουμε δείξει την προστιθέμενη αξία της ΕΕ αντιμετωπίζοντας τις κύριες ανησυχίες των πολιτών σε όλη την ΕΕ. Αυτή η νέα νομοθεσία θα σημαίνει 10 χιλιάδες νέους συνοριοφύλακες και ακτοφύλακες με κύριο σκοπό την καλύτερη προστασία των συνόρων και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος", σημείωσε.
 
Είπε επίσης πως αυτή η νομοθεσία είναι δίκαιη για αυτούς που χρειάζονται προστασία, αυστηρή για αυτούς που δεν χρειάζονται και σκληρή για αυτούς που επιζητούν να εκμεταλλευτούν τους πλέον ευάλωτους.
 
Το προσχέδιο εγκρίθηκε με 35 ψήφους υπέρ, 9 εναντίον και 8 αποχές.

Σημειώνεται πως κατά τη μεταναστευτική κρίση οι επιχειρησιακές ανάγκες του Frontex για υποστήριξη των κρατών μελών της πρώτης γραμμής τετραπλασιάστηκαν.

ΚΥΠΕ