You are here

Το πράσινο φως για Λαγκάρντ άναψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

17/09/2019 14:04

Το πράσινο φως για τον διορισμό της Κριστίν Λαγκάρντ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άναψε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με 394 ψήφους υπέρ, 206 κατά, και 49 αποχές.

Παράλληλα, με 379 ψήφους υπέρ, 230 κατά και 69 αποχές οι Ευρωβουλευτές ενέκριναν τοΝ διορισμό του Ίβ Μέρς ως Αντιπροέδρου του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η Ευρωβουλευτής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) Ιρένε Τινάλι, η οποία ανέλαβε χθες την προεδρία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά την ανάληψη από τον προκάτοχό της και εισηγητή του θέματος Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι του αξιώματος του Υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας, παρουσίασε την έκθεση της Επιτροπής για τον διορισμό της κ. Λαγκάρντ.

Ειδική αναφορά έκανε στο γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ θα είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναδειχθεί στην προεδρία της ΕΚΤ, κάτι που όπως είπε αποτελεί από μόνο του ένα ιστορικό γεγονός.

Το ευρώ είπε η κ. Τινάλι, δεν είναι απλά ένα οικονομικό εργαλείο, προσθέτοντας ότι πάνω από όλα είναι ένα φιλόδοξο πολιτικό εγχείρημα για να στηριχθεί το ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο. Σημείωσε επίσης ότι παρά τις ατέλειες και τις αδυναμίες του το ενιαίο νόμισμα έδειξε μια μοναδική αντοχή.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η κ. Λαγκάρντ είναι κατάλληλη να διαδεχθεί και να διαφυλάξει αυτή την σημαντική αποστολή που της ανατίθεται.

«Η Επιτροπή θα στηρίξει την εκλογή της», είπε, σημειώνοντας την ίδια ώρα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να ελέγχει τις δραστηριότητες και τις αποφάσεις της ΕΚΤ και ότι «όπως πάντα θα είμαστε απαιτητικοί».

Από την πλευρά του ο αρμόδιος Επίτροπος Βάλντις Ντομπρόσβσκις ανέφερε ότι η σημερινή ψηφοφορία πολύ σημαντική. Μίλησε για την ανεξαρτησία της ΕΚΤ η οποία συμβαδίζει με τη λογοδοσία. Για την επιλογή της κ. Λαγκάρντ είπε ότι έχει τα εφόδια για τη θέση και η επιλογή της αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα για την ισορροπία των φύλων στην ΕΚΤ. Οι δράσεις της ΕΚΤ απέτρεψαν ένα σοβαρό αποπληθωρισμό και επέτρεψαν την σταθερή οικονομική ανάκαμψη, ανέφερε ο κ. Ντομπρόσβσκις. 

Στην πλειοψηφία τους οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους αναφορικά με τις απαντήσεις που έδωσε η κ. Λαγκάρντ ενώπιον της Επιτροπής και την άποψη ότι είναι κατάλληλη για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι. Ζήτησαν όπως αποδέχεται την κριτική που θα ασκείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει καλύτερη επικοινωνία μαζί του, τοποθετήθηκαν υπέρ της πράσινης ανάπτυξης και συνέχισης του έργου της ΕΚΤ, το οποίο διέσωσε το ενιαίο νόμισμα.  

Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από χθες, η κ. Λαγκάρντ δεν ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια της συζήτησης, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά, ιδιαίτερα από Ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς. Τοποθετούμενος σχετικά ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δήμητρης Παπαδημούλης εξέφρασε την λύπη της ομάδας του γιατί η κ. Λαγκάρντ επέλεξε «να σνομπάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο». Εξέφρασε την αντίθεση της ομάδας του με τον διορισμό Λαγκάρντ λέγοντας ότι είμαστε αντίθετοι με τις συνταγές που εφάρμοσε ως επικεφαλής του ΔΝΤ σε χώρες όπως η Ελλάδα, που προκάλεσαν απίστευτη ύφεση και τεράστιο κοινωνικό πόνο.

Ενεργό ρόλο ΕΚΤ στην προστασία μικροκαταθετών και δανειοληπτών, ζήτησε ο Κώστας Μαυρίδης

Σε μονόλεπτη παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης ανέφερε ότι η καθυστέρηση στη υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης δεν οφείλεται τόσο σε τεχνικά θέματα που υπάρχουν αλλά είναι διαχειρίσιμα. Οφείλεται περισσότερο, είπε, σε πολιτική εναντίωση από συγκεκριμένα κράτη μέλη.

«Έχουμε δηλαδή τώρα τραπεζική ένωση, χωρίς κοινή προστασία των μικροκαταθετών. Έχουμε ένα κοινό σπίτι χωρίς κοινή οροφή και αυτό δεν είναι τεχνικό θέμα», σημείωσε ο κ. Μαυρίδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι τα κράτη που πλήγηκαν ιδιαίτερα από την τραπεζική κρίση αποδέχθηκαν τους δύο πρώτους πυλώνες της τραπεζικής ένωσης με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος

Αναφορά έκανε ο κ. Μαυρίδης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία η οποία απαιτεί την εξάλειψη των καταχρηστικών πρακτικών που δυστυχώς χρησιμοποιούνται και επιβιώνουν ιδιαίτερα λόγω της δύναμης που έχουν οι τράπεζες απέναντι από τους δανειολήπτες

Γι αυτό, ανέφερε ο κ. Μαυρίδης, αναμένουμε από την ΕΚΤ να έχει πιο ενεργό και δραστικό ρόλο.

ΚΥΠΕ