You are here

«Πράσινο φως» στις μεταρρυθμίσεις Σρέντερ

17/10/2003 16:15
Ο γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ κέρδισε σήμερα μία σημαντική κοινοβουλευτική μάχη, εξασφαλίζοντας την ψήφιση νομοθετημάτων από την Μπούντεσταγκ (Κάτω Βουλή) που του δίνουν τη δυνατότητα να προχωρήσει στην εφαρμογή επίμαχων μεταρρυθμίσεων που χαρακτηρίζονται από περικοπές του συστήματος προνοίας, ιδιαίτερα στους τομείς της εργασίας και της υγείας.

Ο Σρέντερ είχε προειδοποιήσει τους «αντάρτες» του κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων ότι από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας θα εξαρτηθεί το μέλλον της κυβέρνησης και προκειμένου να εξουδετερώσει τις αντιδράσεις έξι διαφωνούντων βουλευτών είχε επιφέρει μικρής κλίμακας αλλαγές.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Βόλφγκανγκ Τίρσε υπέρ του νομοσχεδίου περί απασχόλησης, που προβλέπει μεταξύ άλλων περικοπές στα επιδόματα των ανέργων και μέτρα για την απασχόληση των χρόνια ανέργων σε χαμηλόμισθες εργασίες, ψήφισαν 306 βουλευτές και κατά 291.

Η Μπούντεσταγκ ενέκρινε και πακέτο άλλων μεταρρυθμίσεων που φιλοδοξούν να βγάλουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης από τη στασιμότητα των τελευταίων τριών χρόνων, αλλά η πιο αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση ήταν αυτή που αφορά την απασχόληση και αποβλέπει στην πάταξη της ανεργίας.

Νωρίτερα η Μπούντεσταγκ είχε ψηφίσει και οριστικά το νομοσχέδιο για την υγεία, μετά το πράσινο φως που εξασφάλισε από την Μπούντεσρατ (Ανω Βουλή). Η μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, υπήρξε αντικείμενο προκαταβολικής συμφωνίας μεταξύ του κυβερνώντος συνασπισμού και της χριστιανοδημοκρατικής - χριστιανοκοινωνικής αντιπολίτευσης, η οποία διαθέτει την πλειοψηφία στην Μπούντεσρατ.

Το νέο σύστημα προβλέπει τη μείωση των εισφορών για την περίθαλψη από 14,4% του ακαθάριστου μισθού σε 13,6% το 2004 και σε 12,15% το 2006. Ταυτόχρονα όμως οι ασθενείς θα είναι τώρα υποχρεωμένοι να πληρώνουν το γιατρό. Στο εξής κάθε ασθενής, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε απολύτως τίποτα για την περίθαλψή του, θα καταβάλει 10 ευρώ το τρίμηνο για τις επισκέψεις του στο γιατρό.