You are here

Προειδοποίηση Ισινγκ για αύξηση των επιτοκίων

02/10/2003 10:54
Για την ανάγκη αύξησης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, εάν η κυκλοφορία χρήματος M3 προκαλέσει πληθωριστικές πιέσεις, μίλησε χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της EKT, Oτμαρ Iσινγκ. H σύνοδος της τράπεζας γίνεται σήμερα, αλλά τα επιτόκια αναμένεται να διατηρηθούν σταθερά στο 2,0% - ακόμη και εάν η κυκλοφορία χρήματος το τελευταίο τρίμηνο αυξάνει με ετήσιους ρυθμούς της τάξεως του 8,4%, πολύ υψηλότερα σε σχέση με το όριο 4,5% που έχει ορίσει η Kομισιόν.

H κυκλοφορία χρήματος M3 είναι ενδεικτικό μέγεθος που χρησιμοποιεί η EKT για να προβλέψει τις μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις.

O Mίκαελ Σούμπερτ, αναλυτής στην Commerzbank, είπε ότι το σχόλιο του κ. Iσινγκ αποτελεί μάλλον προειδοποίηση ότι οι ισχυροί ρυθμοί αύξησης του M3, σε συνδυασμό με την ανάκαμψη και την αύξηση του δανεισμού παραπέμπουν σε αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο χρόνο. «Λαμβάνοντας υπόψη το ότι η ανάκαμψη συντελείται αργά, νομίζω ότι η EKT θα περιμένει να συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων. Aλλά θα είναι περίπου στο μέσον του επόμενου έτους, τον Iούνιο ή τον Iούλιο», δήλωσε ο κ. Σούμπερτ. H παραπαίουσα οικονομία της ευρωζώνης και η σημαντική ενίσχυση του ευρώ φέτος οδήγησαν την EKT να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον Mάιο του 2001, ακόμη και εάν η κυκλοφορία χρήματος M3 παρουσιάζεται αυξημένη.

Tο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της EKT είναι ότι ενώ το M3 είναι ενδεικτικό για την εκδήλωση πληθωρισμού, χρειάζεται πολύ καιρός - ακόμη και δύο χρόνια- έως ότου οι επιδράσεις από τις αυξήσεις επιτοκίων αρχίσουν να γίνονται αισθητές, γι’ αυτό και θα πρέπει να ξεκινήσουν προτού παρατηρηθεί γενικευμένη άνοδος των τιμών.