You are here

Προειδοποίηση Μπόρις Τζόνσον για «σοβαρή» κατάσταση λόγω κορωνοϊού στο Μάντσεστερ

16/10/2020 18:58

Να εμπλακούν σε έναν «εποικοδομητικό» διάλογο με την κεντρική Κυβέρνηση για την επιβολή αυξημένων περιορισμών κατά του κορωνοϊού κάλεσε τις δημοτικές αρχές του ευρύτερου Μάντσεστερ ο Μπόρις Τζόνσον.

Σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία της πανδημίας από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Βρετανός Πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι το Μάντσεστερ δεν έχει μετακινηθεί ακόμα από τη δεύτερη στην τρίτη και αυστηρότερη βαθμίδα μέτρων λόγω των αντιδράσεων των τοπικών αρχόντων.

Ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «σοβαρή» και επιδεινώνεται καθημερινά.

Όπως εξήγησε, τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εννέα ημέρες και η διασπορά αυξάνεται σε όλες τις ηλικίες. «Σε δύο εβδομάδες θα υπάρχουν περισσότεροι ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας από όσοι στην κορύφωση του πρώτου κύματος», προειδοποίησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι ήδη είναι κατειλημμένο το 40% των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της περιοχής.

Ο κ. Τζόνσον προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί «να επέμβει» αν δεν προκύψει συμφωνία με τις τοπικές αρχές του Μάντσεστερ, αν και τα περιοριστικά μέτρα που θέλει να επιβάλει στην περιοχή η κεντρική Κυβέρνηση θα είναι «πιο αποτελεσματικά με υποστήριξη από τους τοπικούς φορείς».

Ανακοίνωσε επίσης ότι έχουν αρχίσει οι προεργασίες για διενέργεια περισσότερων γρήγορων διαγνωστικών τεστ για το προσωπικό του δημοσίου συστήματος υγείας και των οίκων ευγηρίας, για φοιτητές και κατοίκους περιοχών με έξαρση κρουσμάτων που βρίσκονται στην τρίτη βαθμίδα των πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της Κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς προειδοποίησε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι σταδιακά ο ιός εξαπλώνεται τόσο γεωγραφικά όσο και από τις μικρότερες προς τις μεγαλύτερες ηλικίες, ιδίως στη βόρεια Αγγλία. 

Σημείωσε μάλιστα ότι την τελευταία εβδομάδα υπάρχει σημαντική αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομεία και σε μονάδες εντατικής θεραπείας ασθενών της Covid από 45 ετών και πάνω και πάλι με την εικόνα να είναι πιο ανησυχητική στη βόρεια Αγγλία.

Στο ερώτημα γιατί δεν προβαίνει στην επιβολή ενός γενικευμένου lockdown συγκεκριμένης διάρκειας που θα λειτουργούσε ως «διακόπτης» μετάδοσης του ιού, όπως έχουν ζητήσει οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης και μερίδα επιστημόνων, ο Βρετανός Πρωθυπουργός απάντησε ότι δε βλέπει το λόγο να επιβάλει περιορισμούς σε περιοχές όπως η Κορνουάλη, όπου τα κρούσματα παραμένουν λίγα. «Αν είναι δυνατόν, θέλω να αποφύγω ένα εθνικό lockdown», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ερωτηθείς αν ένα lockdown-διακόπτης δύο ή τριών εβδομάδων θα ήταν καλύτερη επιλογή, ο σερ Πάτρικ είπε ότι με πλήρη συμμόρφωση τα επιβληθέντα μέτρα μπορούν να ρίξουν την τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του ιού κάτω από τη μονάδα. 

Αν και πρόσθεσε ότι όσο πιο ψηλά είναι η τιμή R τόσο πιο αυστηρά πρέπει να είναι τα περιοριστικά μέτρα, σημείωσε ότι οι πολιτικοί έχουν να λαμβάνουν υπόψη και τις παράπλευρες υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες της πλήρους απομόνωσης.

Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ακόμα 15.650 κρούσματα του κορωνοϊού, μειωμένα κατά περισσότερο από 3.000 σε σύγκριση με χθες.

Οι θάνατοι φορέων αυξήθηκαν κατά 136 στο 24ωρο, απολογισμός παρόμοιος με τους 137 και 138 θανάτους του προηγούμενου διημέρου.