You are here

Προετοιμασμένη για ρωσικά αντίμετρα η γερμανική κυβέρνηση

13/05/2022 06:33

Με ψυχραιμία αντιμετωπίζει η γερμανική κυβέρνηση την ανακοίνωση της Μόσχας πως θα κλείσει την παροχή του αγωγού φυσικού αερίου που περνά από την Πολωνία και φθάνει στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτό δείχνουν οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομίας και Αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο Χάμπεκ ανέφερε πως «δεν θα μπούμε σε επίπεδο συναγερμού, παραμένουμε στο επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης. Η κυβέρνηση ήταν προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο η ρωσική πλευρά να επιβάλει αντίμετρα. Η Ρωσία χρησιμοποεί πλέον την ενέργεια ως όπλο με διάφορους τρόπους. Πρόκειται για 10 εκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου λιγότερα την ημέρα, τα οποία και θα βρούμε από άλλους προμηθευτές».

Ο Γερμανός Αντικαγκελάριος προέβη στις παραπάνω δηλώσεις, καθώς σε ομιλία του στο γερμανικό Κοινοβούλιο είχει υποστηρίξει πως εάν τηρηθούν τρία προαπαιτούμενα τον ερχόμενο χειμώνα, θα μπορούσε να υπάρξει πλήρης απεξάρτηση απ το ρωσικό αέριο.

Τα τρία αυτά προαπαιτούμενα είναι:

-τον ερχόμενο Νοέμβριο οι δεξαμενές φυσικού αερίου να είναι γεμάτες στο 90%

-Τα δύο πλοία/πλωτές δεξαμενές να έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου της Γερμανίας

-Να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης απο τους πολίτες της Γερμανίας.

Η σύσταση του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας είναι να μειώσουν οι πολίτες κατά 10% την κατανάλωση ενέργειας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χάμπεκ «η μείωση της ενέργειας είναι το άλφα και το ωμέγα προκειμένου να απεξαρτηθούμε απο το ρωσικό αέριο».

ΚΥΠΕ