You are here

Προηγείται το κόμμα PODEMOS στην Ισπανία

03/02/2015 09:53
Προηγείται στην Ισπανία το κόμμα Podemos (Μπορούμε), το οποίο προήλθε από το Κίνημα των Αγανακτισμένων και ιδρύθηκε μόλις το Μάρτιο του 2014.

Δυο μήνες αργότερα, στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου, κατάφερε να συγκεντρώσει το 8% των ψήφων, εξασφαλίζοντας έτσι 8 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Podemos προηγείται σταθερά στην πρόθεση ψήφου. Βάσει της τελευταίας έρευνας της Metroscopia που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα El Pais, το PODEMOS συγκεντρώνει το 28,2%, ακολουθεί το σοσιαλιστικό PSOE με 23,5%, ενώ το Λαϊκό Κόμμα του νυν πρωθυπουργού Ραχόι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 19,2%. Οι επόμενες γενικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τέλος του έτους.

Αν και η Ισπανία φαίνεται να εξέρχεται σταδιακά από την ύφεση, το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει η ανεργία που εξακολουθεί να κινείται στο 25%.

Η τελευταία διαδήλωση του PODEMOS συγκέντρωσε τουλάχιστον 100,000 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία, ενώ οι διοργανωτές μιλούν για 300,000.

Στην ογκώδη «Πορεία Αλλαγής» στην Πουέρτα δελ Σολ υπήρξαν και αρκετές ελληνικές σημαίες. Οι διαδηλωτές φώναζαν "Μπορούμε" και "Τικ, τακ, τικ, τακ", υπονοώντας ότι το ρολόι μετρά αντίστροφα για την ισπανική ελίτ.

«Σήμερα έχουμε ένα όνειρο», είπε ο αρχηγός του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Το όνειρο για μια καλύτερη χώρα. Ωστόσο δεν μαζευτήκαμε εδώ για να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, αλλά για να κάνουμε το όνειρό μας πραγματικότητα το 2015".

Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των υποστηρικτών του, ο 36χρονος καθηγητής πολιτικής επιστήμης κατηγόρησε τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ότι με την πολιτική της λιτότητας οδηγεί τους πολίτες στην εξαθλίωση.

«Η σημερινή κυβέρνηση μας λέει ψέματα», λέει ένας διαδηλωτής. «Παλαιότερα πολλοί άνθρωποι δεν το πίστευαν. Ωστόσο όλοι αυτοί που είναι σήμερα εδώ θέλουν να μπει ένα τέλος σε αυτό».

«Θα υπάρξει συνέχεια», λέει άλλος διαδηλωτής. «Θα τα καταφέρουμε, όπως και οι Έλληνες».

Η Αντονία Φερνάντεζ, συνταξιούχος 69 ετών από τη Μαδρίτη δήλωσε ότι διαδηλώνει μαζί με όλη της την οικογένεια γιατί έχασε πλέον την εμπιστοσύνη που είχε προς τους Σοσιαλιστές.

"Η σύνταξή μου, μαζί με εκείνη του συζύγου μου είναι 700 ευρώ για δύο άτομα. Αυτό δεν φθάνει για να ζήσουμε", είπε.