You are here

Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία κατέγραψε το 9ο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης

15/11/2017 14:17
Tην ένατη σύνοδό πραγματοποίησε σήμερα το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Αλβανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βάση της έκθεσης προόδου της Κομισιόν , η οποία αναγνώρισε ότι η χώρα είχε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων ένταξης και συνέχισε να έχει σταθερή πρόοδο στις πέντε βασικές προτεραιότητες για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το Συμβούλιο επεσήμανε ότι η Αλβανία σημείωσε σημαντική πρόσθετη πρόοδο από τη στιγμή που η Κομισιόν συνέστησε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σημείωσε τη συνεχή δέσμευση της Αλβανίας στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Με την ευκαιρία αυτή, το Συμβούλιο υπογράμμισε ότι, παράλληλα με τις άλλες βασικές προτεραιότητες, η δικαστική μεταρρύθμιση παρέμεινε ουσιαστική στη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην ΕΕ και θα μπορούσε να είναι "μετασχηματιστική" για άλλες μεταρρυθμίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε την ικανοποίησή της για τον διορισμό των φορέων αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017 και τόνισε ότι αυτή η σημαντική επιτυχία αποτελεί ένα βήμα προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης στην Αλβανία.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη των παρατηρητών των διεθνών επιχειρήσεων παρακολούθησης που ξεκίνησε υπό την καθοδήγηση της Κομισιόν. Η ΕΕ χαιρέτισε επίσης τα περαιτέρω βήματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν στον αγώνα κατά της καλλιέργειας κάνναβης.

Επιπλέον, το Συμβούλιο σημείωσε θετικά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της θέσπισης του νόμου-πλαισίου για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

Το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης επιβεβαίωσε ότι η Αλβανία διατήρησε σταθερό ρυθμό στην εφαρμογή των μέτρων μεταρρύθμισης της δημόσιας διοίκησης και χαιρέτισε ειδικότερα την παγίωση των μέτρων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας των δημόσιων υπηρεσιών και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην παροχή υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο αναγνώρισε το ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή ως ενεργού και εποικοδομητικού εταίρου και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεχή συμμετοχή της Αλβανίας σε περιφερειακές πρωτοβουλίες και δομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις σχέσεις καλής γειτονίας και εποικοδομητική περιφερειακή στάση.

Η ΕΕ επανέλαβε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή σταθερότητα αποτελούν ουσιώδη στοιχεία της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης.

Της αλβανικής αντιπροσωπείας επικεφαλής βρέθηκε ο Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Ditmir Bushati.