You are here

Πρόοδος αλλά και προειδοποιήσεις από την Κομισιόν για την Ένωση Ασφαλείας

20/03/2019 15:04

Πρόοδο σε 15 από τις 22 νομοθετικές πρωτοβουλίες για την Ένωση Ασφάλειας που παρουσίασε η Κομισιόν καταγράφει η σημερινή έκθεση προόδου που παρουσίασαν οι Επίτροποι Αβραμόπουλος, Γκάμπριελ και Κίνγκ, μετά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο οι τρεις Επίτροποι προειδοποιούν ότι" πρέπει ακόμη να αναληφθεί επειγόντως δράση για ορισμένες από τις βασικές προτάσεις, όπως το τρομοκρατικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, προκειμένου αυτές να οριστικοποιηθούν πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Μάιο του 2019"και "να διπλασιαστούν οι προσπάθειες καταπολέμησης της παραπληροφόρησης και να τονωθεί η εκλογική και ψηφιακή ανθεκτικότητα".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Αβραμόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "σήμερα ζούμε στον αστερισμό της παραπληροφόρησης", έκανε λόγο για διεθνή και εγχώρια κέντρα και κάλεσε να "είμαστε καλά προετοιμασμένοι για να μην  παίξει η παραπληροφόρηση ρόλο στην επιλογή των πολιτών στης Ευρωεκλογές".

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Κίνγκ σημείωσε ότι τέτοια κέντρα δεν βρίσκονται μόνο στη Ρωσία, αλλά "και άλλοι έχουν διδαχθεί από αυτούς" και ως εκ τούτου το Συμβούλιο σε υπουργικό επίπεδο επεξεργάζεται κυρώσεις, ακόμα και οικονομικές για να απαντήσει σε αυτές τις απειλές. 

Aναλυτικά, η έκθεση αναφέρει ότι "το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο έχουν καταλήξει σε συμφωνία για ορισμένα ζητήματα προτεραιότητας στον τομέα της ασφάλειας, όπως, για παράδειγμα, οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών, η δημιουργία νέων πληροφοριακών συστημάτων ΕΕ και η ενίσχυση των υφιστάμενων συστημάτων, ώστε να λειτουργούν με διαλειτουργικό τρόπο", ενώ "επιτεύχθηκε επίσης προσωρινή συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας και των εγγράφων διαμονής".

Ωστόσο προειδοποιεί ότι "εκκρεμούν ακόμη σημαντικές προτάσεις, όπως η αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο και η ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, για τις οποίες μπορεί και πρέπει να εξασφαλιστεί συμφωνία πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη εκλογική ανθεκτικότητα και καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, η έκθεση αναφέρει ότι σε γενικές γραμμές, "έχει σημειωθεί αξιόλογη πρόοδος για περισσότερο συντονισμένη δράση στον τομέα της εκλογικής ανθεκτικότητας, για παράδειγμα, με τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων" και η Κομισιόν παρακολουθεί επίσης στενά τα μέτρα που έχουν λάβει διαδικτυακές πλατφόρμες για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, ενώ "νωρίτερα αυτή την εβδομάδα άρχισε να λειτουργεί το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ένα από τα βασικά παραδοτέα του σχεδίου δράσης κατά της παραπληροφόρησης".

"Επειδή, ωστόσο, ο χρόνος πιέζει ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τον Μάιο, η Κομισιόν καλεί όλους τους παράγοντες, ιδίως τις διαδικτυακές πλατφόρμες, αλλά και τις κυβερνητικές αρχές και τα πολιτικά κόμματα, να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους, για να ενισχυθεί η εκλογική ανθεκτικότητα και να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση", προειδοποιεί η Κομισιόν.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των υποδομών ζωτικής σημασίας και δεδομένου ότι τα δίκτυα 5G θα αποτελέσουν "τη ραχοκοκκαλιά της παγκόσμιας συνδεσιμότητας" και "οποιοδήποτε τρωτό σημείο μπορεί δυνητικά να αποτελέσει αντικείμενο εκμετάλλευσης και, κατ` επέκταση, να οδηγήσει σε σημαντικές διασυνοριακές επιβλαβείς συνέπειες", η Κομισιόν "θα εκδώσει σύσταση για κοινή προσέγγιση της ΕΕ όσον αφορά τους κινδύνους ασφάλειας των δικτύων 5G, έπειτα από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτής της εβδομάδας".

Σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και προστασία των δημόσιων χώρων η Κομισιόν θα χρηματοδοτήσει ένα νέο κέντρο εμπειρογνωσίας της ΕΕ, το οποίο θα συνίσταται σε μια πλατφόρμα επαγγελματιών που ασχολούνται με τα θύματα τρομοκρατίας, και το οποίο θα συσταθεί εντός του 2019.

"Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η απειλή της τρομοκρατίας είναι πολύπλευρη, παγκόσμια και αμείωτη. Έχουμε σημειώσει ουσιαστική πρόοδο για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής και πραγματικής Ένωσης Ασφάλειας, με αυστηρότερους κανόνες για τα πυροβόλα όπλα, την ποινικοποίηση της προετοιμασίας και της τέλεσης τρομοκρατικών πράξεων, καθώς και ένα νέο πλαίσιο διαλειτουργικότητας όλων των πληροφοριακών συστημάτων. Δεν πρέπει όμως να μείνουμε εκεί. Καλώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να καταλήξουν ταχέως σε συμφωνία σχετικά με τους κανόνες για την αφαίρεση τρομοκρατικού περιεχομένου από το διαδίκτυο, ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε καλύτερα τους πολίτες τόσο από την έκθεση σε απεχθές τρομοκρατικό περιεχόμενο όσο και από τον κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης επιρρεπών ατόμων εν μία νυκτί", δήλωσε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Επίτροπος Αβραμόπουλος.

ΚΥΠΕ