You are here

Προς χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας

03/09/2004 15:06
Η δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχει ως στόχο την οικονομική ανάπτυξη, τονίζει το κείμενο που υιοθέτησε η Κομισιόν και θα τεθεί προς συζήτηση στις 10 Σεπτεμβρίου στο επερχόμενο Eco/fin.

Παράλληλα όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, «υποδεικνύεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα βελτιωνόταν από μία αυξημένη εστίαση στην ικανότητα διατήρησης (σ.τ.σ. και όχι απλώς της επίτευξης) των δημοσιονομικών μεγεθών που περιλαμβάνει και της μεγαλύτερης αναγνώρισης των διαφορετικών οικονομικών συνθηκών σε μία διευρυμένη Ευρώπη των 25.

Όπως δήλωσε και ο Ρομάνο Πρόντι, υπογραμμίζοντας την τάση χαλάρωσης των όρων του Συμφώνου «αυτές οι προτάσεις θα παρέχουν στο Σύμφωνο αυξημένη ισχύ και σταθερότητα. ...Το προσχέδιο αυτών των προτάσεων θα συμβάλλει στην ανάπτυξη στην Ευρώπη».

Στενή θα είναι η συνεργασία με τα κράτη μέλη, σε ένα ανοιχτό και αμφίδρομο διάλογο, τόνισε και ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια, επιβεβαιώνοντας την στροφή προς τις θέσεις των οικονομικών επιτελείων. Ωστόσο, «οι προτάσεις που κατέθεσε η Επιτροπή εκλογικεύουν τον τρόπο εφαρμογής του Συμφώνου αλλά ταυτόχρονα ενισχύουν την παρακολούθηση των οικονομικών και την επιβολή μέτρων και κυρώσεων», όπως επεσήμανε.

Στόχος, η σταθερότητα στα μακροοικονομικά μεγέθη, η διατήρηση υγιών δημοσιονομικών μεγεθών και η βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ευρώπης και της υλοποίησης των στόχων της Λισσαβόνας».