You are here

Προς περαιτέρω άρση περιορισμών στην Αγγλία

28/07/2021 12:31

Εντός της ημέρας η υπουργική συντονιστική επιτροπή για την πανδημία στη Βρετανία αναμένεται να συζητήσει και πιθανώς να εγκρίνει την εξαίρεση των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών από την ΕΕ και τις ΗΠΑ από την υποχρέωση δεκαήμερης καραντίνας μετά από την άφιξή τους στην Αγγλία.

Η εξαίρεση ισχύει ήδη από τις 19 Ιουλίου για τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου που είναι πλήρως εμβολιασμένοι μέσω του βρετανικού συστήματος υγείας NHS και ταξιδεύουν από χώρες της πορτοκαλί λίστας.

Οι αεροπορικές εταιρείες πιέζουν τη βρετανική Κυβέρνηση να αποφασίσει την άρση της υποχρέωσης καραντίνας για Ευρωπαίους και Αμερικανούς, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύματα υπέρ μιας τέτοιας κίνησης είναι κορυφαίοι Υπουργοί της κυβέρνησης Τζόνσον.

Οι εταιρείες παραπέμπουν στο επιτυχημένο πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχου διεθνών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά την αναχώρηση.

Εν τω μεταξύ, η Daily Telegraph αποκαλύπτει ότι ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έχει αποφασίσει πως από τις 16 Αυγούστου οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δε θα χρειάζεται να κάνουν ούτε διαγνωστικό τεστ αν έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο φορέα του κορωνοϊού, εκτός αν εκδηλώνουν συμπτώματα.

Εκείνη την ημερομηνία θα καταργηθεί η υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης για τους πλήρως εμβολιασμένους που θα ειδοποιούνται ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα, αλλά μέχρι τώρα θεωρείτο ότι θα έπρεπε να υποβάλλονται σε καθημερινά τεστ.

Σε πρωινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του Λονδίνου LBC ο κ. Τζόνσον απέρριψε για ακόμα μία φορά το αίτημα για επίσπευση της κατάργησης της απομόνωσης για τις επαφές κρουσμάτων, εν μέσω αναφορών για ελλείψεις προσωπικού σε καίριους τομείς της βρετανικής οικονομίας.

Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει εξαιρέσεις για εργαζόμενους σε κρίσιμους τομείς, αλλά ο κ. Τζόνσον τόνισε πως για τους υπόλοιπους η 16η Αυγούστου είναι «καρφωμένη».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός απέφυγε εξάλλου να επαναλάβει το χαρακτηρισμό «εγωιστές» που χρησιμοποίησε για όσους δεν εμβολιάζονται ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ, σχολιάζοντας απλά πως όποιος εμβολιάζεται κάνει κάτι πολύ καλό για τον εαυτό του και για την οικογένειά του.

Σε ερώτημα αν θα πρέπει οι ανεμβολίαστοι να αποκλείονται στο προσεχές μέλλον από κλαμπ ή γήπεδα, όπως έχει προαναγγείλει η Κυβέρνηση, ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το εμβόλιο σε περιπτώσεις όπως τα ταξίδια και οι μαζικές εκδηλώσεις «είναι ένα από αυτά τα πράγματα που θα σε βοηθήσουν, δε θα σε εμποδίσουν».

ΚΥΠΕ