You are here

Προς συμβιβασμό για το Ευρωσύνταγμα

10/03/2004 12:49
Την επανεξέταση του συστήματος διπλής πλειοψηφίας, που περιλαμβάνει το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος για τη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση, πρότειναν, χθες, στο Ευρωκοινοβούλιο, δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές. Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, Έλμαρ Μπλοκ και Κλάους Χενς, η πρόταση αφορά συγκεκριμένα την επανεξέταση του απαραίτητου ποσοστού για την υιοθέτηση μιας απόφασης από το Συμβούλιο των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο του 55% των κρατών - μελών και ανάλογο του 55% του πληθυσμού της Ένωσης.

Το σχέδιο του Ευρωσυντάγματος, στο οποίο οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν τον περασμένο Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες, προέβλεπε ένα παρόμοιο σύστημα λήψης αποφάσεων με ποσοστό 50% των κρατών - μελών, που θα αντιστοιχούν στο 60% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ισπανία και η Πολωνία είχαν αρνηθεί το σύστημα της διπλής πλειοψηφίας, καθώς έχαναν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από τη Συνθήκη της Νίκαιας και τους δίνουν δικαιώματα όμοια με αυτά των μεγάλων χωρών της ΕΕ.

Οι δύο Γερμανοί ευρωβουλευτές δήλωσαν αισιόδοξοι για την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος πριν από την 1η Μαΐου, ημερομηνία της ένταξης των 10 νέων κρατών - μελών.